Въпрос на размер - библейският воин Голиат може да не е бил гигант, както е представян

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 ноември 2020 в 00:28 4465 0

Кредит Pixabay

Ранните версии на Библията описват Голиат - древен филистимски воин, известен най-вече от битката си с бъдещия цар Давид - като гигант, чиято височина според древните мерки достигала четири лакътя и една педя. Нови изследвания показват, че това описание вероятно е силно надценено.

Археологическите находки от обекти от библейската епоха, включително родния град на Голиат, видното филистимско селище, наречено Гат, показват, че тези древни измервания съответстват на 2,38 метра. Според археолога Джефри Чадуик (Jeffrey Chadwick) от Университета Бригъм Йънг в Прово, Юта, това е равно на ширината на стените при портата към Гат, открити през 2019 г.

Вместо наистина да е имал толкова голям ръст, Голиат вероятно е описан метафорично от старозаветен писател като воин, който съответства на размера и силата на защитните стени на Гат, съобщава Чадуик на виртуалната годишна среща на Американските училища за изследване на Изтока.

Хората, познати като ханаанци, за първи път се заселват в Гат в ранната бронзова епоха, преди около 4 700 до 4 500 години. Градът е възстановен повече от хилядолетие по-късно от филистимците, известни от Стария Завет като врагове на израилтяните. Гат достига своя връх на развитие през желязната епоха преди около 3 000 години, времето на библейските препратки към Голиат. Учените продължават да спорят дали Давид и Голиат са били истински хора, които са се срещнали в битка по онова време.

Останките от Гат са намерени на място, наречено Тел ес-Сафи в Израел. Екип, ръководен от археолога Арен Маир (Aren Maeir) от Университета Бар-Илан в Рамат-Ган, Израел - с когото Чадуик си сътрудничи при разкопките на портите на Гат - иззследва Тел ес-Сафи от 1996 г. насам. Други открития в Гат включват фрагмент от керамика, изписан с две имена, вероятно свързани с името Голиат. Възстановени са и доказателства за разрушаването на Гат преди около 2 850 години от нахлуваща армия.

Археолозите отдавна знаят, че в древен Египет един лакът съответства на 52,5 сантиметра и предполагат, че същата мярка е била използвана в Гат и на други места в и около древен Израел. Но внимателните оценки на много структури, открити през последните няколко години, разкриват, че стандартните мерки се различават леко между двата региона, обяснява Чадуик.

Чадуик установява, че сгради в Гат и няколко десетки други градове от древен Израел и близките царства Юда и Филистия, изследвани от други екипи, са построени въз основа на три първични измервания. Те включват 54-сантиметров лакът (срещу 52,5-сантиметровия египетски лакът), 38-сантиметров къс лакът и 22-сантиметрова педя, която съответства на ширината на разперената длан на възрастен.

Строителните размери на тези места показват различни комбинации от трите измервания, разказва Чадуик. Например в селище, наречено ет-Тел в Северен Израел, два стълба в предната част на градската порта са широки по 2,7 метра или пет 54-сантиметрови лакътя. Всеки от четирите вътрешни стълба на градската порта е с размери 2,38 метра, или четири 54-сантиметрови лакътя и 22-сантиметрова педя. Археолозите, открили ет-Тел смятат, че на това място се е намирал библейският град, наречен Бетсаида.

Разкопките на Чадуик през 2019 г. откриват една от предполагаемите няколко порти, които позволяват достъп до Гат през защитните стени на града. Подобно на вътрешните стълбове на градската порта на ет-Тел, стените на портата на Гат са с размери 2,38 метра, или четири лакътя и една педя, също като ръста на Голиат според Библията.

„Древният писател използва истинска архитектурна метрика от онова време, за да опише височината на Голиат, вероятно показваща, че той е толкова голям и силен, колкото стените на града му“, смята Чадуик.

Въпреки че изследването разглежда възможността документираният ръст на Голиат да се отнася до ширината на градска стена „ще трябва да се направят повече изследвания, за да се уточни, че това е повече от една интригуваща идея“, смята археологът и експерт по Стария завет Гари Арбино (Gary Arbino) от Семинарията Гейтауей в Мил Вали, Калифорния. Арабино предполага, че на първо място трябва да се докаже, дали мярката, приложена към Голиат, четири лакътя и една педя, е била често използвана по онова време като фраза, която в преносен смисъл означава „голям и силен“.

Източник: Science news - The biblical warrior Goliath may not have been so giant after all

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !