Възможно е да обявят откриването на гравитационни вълни в четвъртък (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 10:27 15075 1

Кредит www.tumblr.com

Този четвъртък, 11 февруари, учени от научната колаборация LIGO, Калифорнийския технологичен институт и Масачузетския технологичен институт ще направят важно съобщение, относно търсенето на гравитационни вълни, предсказани преди 100 години от Айнщайн в Общата теория на относителността.

Това ще бъде едно от най-големите открития в историята на физиката.

Пресконференцията ще започне в 17 часа и 30 минути българско време (15:30 GMT) на 11 февруари, в Националния пресклуб във Вашингтон. Както се посочва в прессъобщение на научната общност LIGO Scientific Collaboration (LSC) журналистите ще бъдат запознати с нова информация за търсенето и откриването на гравитационни вълни.

Може да наблюдавате пресконференцията на живо тук:

В началото на октомври в Twitter известният космолог Лоурънс Краус (Lawrence Krauss) пусна слух, който предизвика буря от спекулации и вълнения, че специалистите на LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) са успели да засекат следи от гравитационни вълни в тъканта на пространство-времето.

Гравитационните вълни

Гравитационните вълни са вълни в пространство-времето, които възникват когато масивни тела се ускоряват в пространството, например двойка неутронни звезди, бели джуджета или черни дупки обикалящи една около друга.

Алберт Айнщайн пръв прогнозира съществуването на тези вълни през 1916 г. въз основа на своята Обща теория на относителността. Но цял един век все още не бяха наблюдавани пряко.

Поради слабостта на гравитационното взаимодействие тези вълни е трудно да се регистрират, обаче, че въпреки липсата на преки наблюдения, има косвени доказателства за тяхното съществуване. Например, двойният пулсар PSR B1913 + 16,  намалява орбиталния си период, поради загуба на енергия, в следствие на гравитационно излъчване.

Обсерватория LIGO

LIGO е система от два еднакви детектори прецизно конструирани да откриват невероятно малките колебания от преминаване на гравитационни вълни. Обсерваторията е замислена и построена от  изследователи на Масачузетския и Калифорнийския технологичен институт.

Двата детектора са разположени в Ливингстън, Луизиана и Ханфорд, Вашингтон. Проучването и анализа на данните от детекторите се извършва от международна група от учени.

Принципът на действие на LIGO се основава на явлението интерференция. Полупрозрачно диагонално огледало разделя лазерен лъч на два, единията, например, по очакваното развитие на вълната, а другият - в перпендикулярна посока. Тези лъчи се отразяват стотици пъти на набор от поставени едно срещу друго огледала и след това отново се комбинират с помощта на полупрозрачното огледало. При застъпването им електромагнитните вълни могат да засилят, да намалят или дори напълно да се угасят взаимно в зависимост от фазовата разлика, а тази разлика зависи от дължината на пътя, измината от всеки лъч.

Под въздействието на гравитационните вълни, първо едното рамо на устройство ще стане малко по-късо, а другото - по-дълго, след това - обратно. Наблюденията на интерференцията на лъчите ще позволяват да се забележат малки премествания на огледалата на нищожна част от дължината на лазерната вълна. Откриването на тези промени и ще бъде доказателство за съществуването на гравитационни вълни.

Обсерватория LIGO търсеше безуспешно такива сигнали от 2002 до 2010 година. По-чувствителният Advanced LIGO или aLIGO, започва да събира данни на 18 септември 2015 година. Новият експеримент използва по-силни и по-добри лазерни огледала в два детектора.

Нов тест за маса с Advanced LIGO . Снимка: Caltech / MIT / LIGO Lab

Ако утре чуем това, което очакваме, че са засечени гравитационни вълни, това ще бъде едно от най-големите събития в историята на физиката. Ще се изпълни последната част от теорията на Айнщайн, а също и ще получим един нов начин, по който да наблюдаваме Вселената и да изследваме далечните обекти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2016 в 11:24

И да "получат" вълни (периодични изменения), то това не означава, че са гравитационни.
Известно е, че освен "Тежка" маса има и "Електромагнитна" маса. Доказана е от Файнман.
Щом "работят" със светлина (електромагнитни вълни), то такива и ще са им резултатите - изменения в електромагнитното поле в дадената среда. Всяка промяна на фазата - разказва къде в пространството (геометрия) ще се реализира "пакетът" - групова скорост, притежаващ "тембъра" в измененията. Тоест - големината на пространството зависи от това - какви ел.магн. полета се съдържат като цяло.
По Айнщайн - освен промени на времето се променят с промяна на фона на ЕМП и дължините на телата - затова може да се ползват Лоренц - трансформациите.