16 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Възможно е в LHC да са открили втори Хигс бозон

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 декември 2015 в 07:46 58750
Снимка: CERN

В Големия адронен колайдер (LHC) е регистриран разпад на два гама фотона на частица с маса около 700 GeV, която може да е втори Хигс бозон, което се предсказва от Теорията на Суперсиметрията - разширение на Стандартния модел.

Разпадът е установен едновременно в детекторите CMS (Compact Muon Solenoid) и ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS), съобщи The Guardian

Вероятността за грешка е около 0.2% (стандартно отклонение 3). Във физиката резултатът се приема, ако статистическата значимост е със стандартно отклонение 5, т.е. вероятността за грешка е около 0.00005%.

Откритието няма официално потвърждение, а за него съобщава израелският физик Марио Ливио (Mario Livio) и френският физик Адам Фалковски (Adam Falkowski) под ник Jester в Twitter.

Утре, 15 декември 2015 от 17:00 часа (българско време) е насрочена пресконференция на екипа на Големия адронен колайдер, на която се планира да се изнесе информация за първите резултати от експериментите след рестарта на ускорителя. Ще докладват Джим Олсън от колаборацията на CMS (Университет Принстън и представителя на ATLAS Маруми Кадо от Университета Paris-Sud 11.

Конференцията ще се излъчва на живо в сайта на ЦЕРН. Ако се потвърди информацията от Ливио и други физици, това може да означава, че съществува в природата частица с маса около 700 GeV и че излизаме извън границите на Стандартния модел.

Съвременните теории, като тази за Суперсиметрията, прогнозират съществуването на такива частици.

Суперсиметрията е разширение на Стандартния модел на физиката, който описва основните частици на природата и техните взаимодействия.

Теорията на суперсиметрията запълва някои пропуски в модела и осигурява основа за обединяване силите на природата.

Според тази теория, всяка частица има по-масивен партньор. Така частицата - носител светлина - фотонът - ще има партньор, наречен фотино  (photino). Кварките, градивен елемент на протоните и неутроните, ще имат партньор наричен скварк (squark).

Така тази теория може да обясни възникването на бозона на Хигс - с участието на по-тежки суперсиметрични частици. 

Припомняме ви, че откриването през 2012 г. на Хигс бозон (с маса 125 GeV приблизително) бе основната цел на първия етап от експериментите в LHC. Целта на втората фаза е търсенето на физиката отвъд Стандартния модел като допълнителни Хигс бозони, суперсиметрични частици и прояви на скрити измерения.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.