Вече всеки може да си поръча спътник Cubesat онлайн

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2015 в 11:24 3308 0

Кредит Rocket Lab

Cubesat.

Американската компания Rocket Lab предлага на частни лица да пуснат в орбита малък сателит от типа Cubesat. След кандидатстване и одобрение, НАСА също предоставя тази възможност.

CubeSat са клас изследователски космически апарати, наречени още наносателити. Базовите CubeSat са с размери 10x10x11 см (около 4x4x4 инча), което се равнява на един Cube или 1U. Поддържат се стандартни обеми от 1U, 2U, 3U и 6U. Масата е 1,33 кг на всеки 1U. 

Малките сателити във форма на кубче Cubesat наскоро придобиха популярност заради ниската си цена. Те могат да бъдат използвани за географско изследване на Земята или други научни цели. Сателитите Cubesat се използват и от частните компании Planet Labs и Skybox Imaging, от скоро част от Google.

Предложението на Rocket Lab

Цената варира от 75 хил. до 250 хил. долара и може да поръчате изстрелването им онлайн на страницата на компанията, според информация на Mashable.

Системата за стартиране на спътници Cubesat в Rocket Lab се извършва на базата на онлайн резервация. Клиентът може да избере началната дата, координати на орбитата, а дори и местоположението на спътника на ракетата носител. До този момент в графика на компанията са 22 полета, планирани за изстрелване от територията на Нова Зеландия. Първите тестове се очакват до края на тази година, а първият полет от графика - през 2016.

Какво предлага НАСА

Ентусиастите на космическите изследвания ще имат възможност да постигнат целите си като се включат в следващия кръг изстрелване на малките CubeSat от НАСА, след проучване на проектите им, съобщава сайтът на агенцията.

Кандидатите трябва да представят предложенията си по електронен път от 16:30 EST, 24 ноември.

Инициативата на НАСА за изстрелване на CubeSat осигурява достъп за малки сателити, разработени в изследователските центрове на агенцията, акредитирани образователни институции и организации с нестопанска цел, давайки на CubeSat разработчиците достъп до орбита на ниска цена за провеждане на изследвания в областта на науката, разработване на технологии, образование или дейности в съответствие със стратегическите цели на НАСА. Агенцията не предоставя финансиране за разработване на самите спътници.

НАСА смята да оповести одобрените проекти до 19 февруари 2016 г., но изборът не гарантира изстрелване. Избраните експерименти ще летят като допълнителни товари при ракетните стартове на агенцията или да бъдат пуснати от Международната космическа станция от началото на 2016 г. до 2019 г. Към днешна дата, НАСА е избрала 105 сателита CubeSats от 30 държави - 37 от тях са стартирани, а 16 други е планирано да отидат в космоса през следващите 12 месеца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !