31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Великобритания постави черна дупка на монета от 50 пенса в почит към Стивън Хокинг

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 март 2019 в 08:26 44630
Снимка: NASA

Мина една година, откакто почина известният и влиятелен физик Стивън Хокинг, а Кралският монетен двор почете паметта му под формата на нова възпоменателна монета от 50 пенса, съобщи ScienceAlert.

Британската валута вече има астрофизични уравнения върху монетите си. Въпреки че артикулът ще е за колекционери, продаван на уебсайта Royal Mint и няма да бъде пуснат в обращение, впечатляващата монета показва формулата, описваща ентропията на черната дупка.

Вместо да представи портрет на самия учен, дизайнерът се е ориентирал към нещо много по-абстрактно, но все пак нещо, което Стивън Хокинг, който имаше голямо чувство за хумор, би одобрил.

(Royal Mint)

Сред въртеливите линии под ъгъл, за да вдъхновяват мисли за пространството, извиващи се около хоризонта на събитията, името на Хокинг е под формулата S = kc ^ 3 A / 4ℏG.

Тя не само ще ви напомня за един от най-великите умове в съвременната наука, но и ще е удобна в случай, че забравите как да се изчислява термодинамичната ентропия на черна дупка на Шварцшилд при дадена маса

Известна като формулата на Бекенщайн-Хокинг - чест, споделена с теоретичния физик Якоб Бекенщайн - нейното извличане е значителна стъпка напред в усилията да се направят странните свойства на черните дупки в съответствие със съществуващите закони за енергията.

Казано с прости думи, тя свързва количеството хаос, съдържащо се в черната дупка с физическа характеристика на самата дупка: нейната площ.  Това означава, че добавянето на материал в черна дупка кара повърхността ѝ да се разширява.

Това също така предполага начин да се направят черните дупки по-малко черни чрез излъчване на странен вид лъчение, което носи името на Хокинг и е един от неговите забележителни приноси към науката. (вж "Лъчението и парадоксът на Хокинг")

Монетата е красиво напомняне за един човек, който не само има огромен принос във физиката, но направи достъпни и за неспециалистите много сложни аспекти на Вселената.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.