20 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ветрогенераторите могат да предизвикат локално затопляне

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 октомври 2018 в 00:00 22750
Снимка: Wikimedia Commons

Температурата в областта около ветропарковете може да се увеличи с 0,24 градуса Целзий.

Това показва съставеният от група учени от Харвардския университет климатичен модел, отчитащ възможните въздушни потоци при големите ветроенергийни паркове от десетки и стотици вятърни турбини.

Такива са вероятните последици от разпространението на вятърната енергетика - повишава се температурата на територията на електроцентралите, съобщава ScienceAlert.

Подробности от проучването може да намерите в статия, публикувана в списание Joule.

За да създадат надежден модел, американските учени събират данни от съществуващите вятърни паркове. Въз основа на получената информация, те изграждат ситуация, при която цялата електроенергия, която Съединените щати се нуждае днес за лична употреба, ще бъде генерирана от вятърни турбини. Според оценките това ще изисква увеличаване на броя на ветроелектроцентралите 16 пъти. Ако е изгодно да се инсталират всички турбини, те ще пренасочат движението на въздуха така, че температурата на местоположението им ще се увеличи с 0.24 градуса по Целзий, което е десет пъти повече, отколкото при инсталирането на слънчеви панели. Въпреки това, авторите подчертават, че това явление изобщо не допринася за глобалното затопляне. Напротив, то намалява нивата на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, но в дългосрочен план.

Разлика в температурите за три години (A) средно, (B) през деня, (C) през нощта /Joule

Авторите предлагат как да се използва ефектът на локалното затопляне. Например, той ще увеличи местния вегетационен период на реколтата, като същевременно ще премахне вероятността от нощни студове. Те отбелязват, че валежите също ще се увеличат в региона. Някои последици обаче могат да бъдат коригирани чрез изключване на вятърната ферма за известно време.

"Дори когато използваме възобновяеми енергийни източници, трябва да вземаме предвид изменението на климата. Ако можем да определим ефектите преди инсталирането, може би можем да ги използваме в наша полза. Но съм сигурен, че тези резултати ще бъдат погрешно интерпретирани от хората, които се застъпват за изкопаеми енергийни източници ", заяви съавторът на изследването Лий Милър (Lee Miller).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.