01 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видяхме новото изображение на черната дупка на Млечния път – сега да го чуем!

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 май 2022 в 06:15 62870
Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път. Кредит: EHT Collaboration; X-ray (NASA/CXC/SAO)

Това е превод в звук на най-новото изображение от системата радиотелескопи Event Horizon Telescope (EHT) на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, наречена Стрелец A* (Sgr A*).

С помощта на сканиране, подобно на радар, сонификацията (звуковата трансформация) започва от позиция 12 часа и се движи по посока на часовниковата стрелка. Промените в обема представляват разликите в яркостта, наблюдавана от EHT около хоризонта на събитията на Sgr A*.

Материалът, който е по-близо до черната дупка и следователно се движи по-бързо, съответства на по-високи честоти на звука. Тази сонификация е обработена по специален начин, за да позволи на слушателя да чуе данните в 3D стерео звук, като звуците сякаш започват точно пред нас и след това се движат по посока на часовниковата стрелка към едното ухо, а след това към другото, докато се извърши обиколката.

Кредит за сонификация: NASA/CXC/SAO/K.Arcand, SYSTEM Sounds (M. Russo, A. Santaguida);. Кредит на изображението: Radio: EHT Collaboration; X-ray (NASA/CXC/SAO); Infrared (NASA/HST/STScI)

Още информация за звука:

♦ Това е радарно сканиране, което започва от 12 часа и се движи по посока на часовниковата стрелка.
♦ Яркостта контролира силата на звука, а радиалната позиция контролира честотите.
♦ Излъчването от материал по-близо до черната дупка (която обикаля по-бързо) се картографира на по-високи честоти.
♦ Звукът се възпроизвежда в бинаурално аудио. Когато слушате със слушалки, звукът ще изглежда, че започва точно пред вас и след това да се движи по посока на часовниковата стрелка около главата ви.
♦ Ще чуете трите ярки области около 1, 5 и 9 часа, както и много ниските тонове, изразяващи по-слаба светлина извън основния пръстен.

Източник: You’ve Seen the New Image of the Milky Way’s Black Hole – Now Hear It!
Chandra X-Ray Observatory


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.