Вижте какво правят дивите маймуни с камерите, които ги записват (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 март 2019 в 00:00 2994 0

Изследователи анализираха видео от отдалечени устройства - камери-капани, разположени в обезлюдени гори в цяла Африка, за да видят как дивите маймуни реагират на тези непознати предмети.

Реакциите са различни по видове и дори сред отделните индивиди в рамките на един и същи вид, но едно нещо бе общото - маймуните определено забелязваха камерите - те ги бутат, гледат ги и от време на време се опитваха да ги захапят, разказва phys.org.

Проучването е публикувано на 14 март в списание Current Biology.

"Нашата цел бе да видим как шимпанзетата, бонобото и горилите реагират на непознати обекти в природата, най-вече, за да определим дали наличието на изследователско оборудване, като камерите-капани, има някакъв ефект върху тяхното поведение и дали има някакви различия между трите големи вида маймуни”, обяснява Ами Калан (Ammie Kalan), приматолог в Института за еволюционна антропология към обществото „Макс Планк” в Германия. "Бяхме особено изненадани от разликите в реакциите, които наблюдавахме между шимпанзетата и бонобото. Тъй като са близки видове и споделят с приблизително общ генетичен състав, очаквахме да реагират по подобен начин на камерата, но не беше така".

"Шимпанзетата общо взето не се интересуват от камерите-капани - те едва забелязват присъствието им и като цяло не ги тревожат", разказва Калан. "Но бонобото изглежда са много по-разтревожени от наличието на камерите-капани, те се колебаеха да се приближат или да запазят дистанция".

Индивидите в рамките на даден вид реагират по различен начин на камерите. Например, маймуните, живеещи в области с по-активна човешка дейност, като например близо до изследователски обекти, по-нечувствителни към непознати предмети и могат да останат безразлични към такива срещи в бъдеще. Въпреки това, друг член от същия вид, който е е виждал по-рядко странни или нови елементи, може да е по-заинтересован от тях.

Реакциите на шимпанзетата, горилите и бонобото спрямо камерите-капани, които са поставени в обезлюдени гори в цяла Африка. Кредит: Ammie Kalan

Възрастта на маймуната играе подобна роля.

"По-младите маймуни проучват повече камерите-капани, като се вглеждат в тях по-дълго", разказва Калан. "Подобно на човешките деца, те трябва да поемат повече информация и да изучат своята среда. Да бъдеш любопитен е един от начините да се направи това."

Обхватът на реакциите, показан от маймуните, и сложните различия както между видовете, така и в рамките на един вид, показва необходимостта учените да обмислят как животните ще реагират на присъствието на непознато оборудване за мониторинг в техните естествени местообитания.

"Разнообразието в поведението на видовете в и между видовете по отношение на непознатите елементи може да създаде проблем, когато се събират точни данни от мониторинг", коментира Калан. "За да се ограничи този ефект, си струва да има време за запознаване, през който дивите животни могат да свикнат с новите неща."

Въпреки това потенциално усложнение, използването на камерите-капани за наблюдение на популациите животни в дивата природа е все още един от най-полезните варианти.

"Нашите познания са ограничени от броя на групите или броя на популацията, които можем да изучаваме, но използването на технология за мониторинг като камерите-капани е ефективен начин за решаване на този проблем", разказва тя. "Мисля, че е наистина интересно от гледна точка на поведенческата гъвкавост да се обмисли как дивите животни реагират на тези нови технологии. Бих искал повече изследователи да проучат отговорите на новостите, докато правят мониторингови проучвания."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !