23 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вижте невероятните кадри на Hayabusa2, кацаща на астероида

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юли 2019 в 06:45 41110

Когато на 11 юли 2019 г. японската сонда Hayabusa2 докосна астероида Рюгу, цялото събитие бе заснето с помощта на малката камера CAM-H.

Сега Японската космическа агенция JAXA е събрала тези изображения в анимация, показвайки как сондата се приближава, за да събере минерални проби, след което отново се отдръпва, за да възстанови позицията си в орбита около астероида.

Мисията е невероятно вълнуваща за гледане. След старта през 2014 г. Hayabusa2 се срещна с Рюгу малко преди година, в края на юни. През септември тя пусна на повърхността му малки изследователски роувъри.

След това, през февруари, сондата разби повърхността на астероида и събра материал. Той ще бъде изпратен на Земята, където учените да анализират пробите с надеждата да научат повече за ранната Слънчева система, тъй като се смята, че Рюгу не се е променил от времето преди нейното формиране преди милиарди години.

CAM-H започва да заснема кадри на височина от около 8,5 метра, по един на всяка 0,5 до 5 секунди, докато се спуска на повърхността и отново, докато се издига на височина от 150 метра.

Като цяло операцията отне по-малко от 10 минути. Пробите, които събра, сега са запечатани в специален контейнер, готови за пътуване до Земята.

Hayabusa2 трябва да напусне Рюгу през декември тази година, като пусне ценния си товар, докато минава покрай Земята през декември 2020 г. по пътя си към новата си астероидна цел.

JAXA публикува и две снимки на повърхността на астероида Рюгу, направени на 11 юли, по время на второто приземяване на апарата върху астероида

Снимки, направени с широкоъгълните камери ONC-W1 и ONC-W2 точно преди кацането на сондата. Лявата половина на изображението е направена от ONC-W1 на 11 юли 2019 г., в 10:04:57 JST, дясната половина - ONC-W2, в 10:04:58 JST (времето на борда), една секунда по-късно. Кратерът може да се види както отгоре, така и отстрани. Кредит: JAXA, Chiba Institute of Technology, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Meiji University, University of Aizu, AIST


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.