01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Войната между половете за климатика в офиса. Новите норми за комфортна температура

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 август 2015 в 10:41 1227010
Снимка: Hanae Armitage

Ситуацията е позната: мъжете искат да се включи климатика, а премръзналите жени искат да се изключи. Но едва сега изследователите са открили причината за този "полов диморфизъм". 

Може би за това е виновен холандският учен Повл Оле Фангер (Povl Ole Fanger), най-известният експерт в областта на изследванията на терморегулацията на човека и температурните условия на работното място. Той обоснова през 60-те оптималното ниво на температурата в офиса (21 ° C), която стои в основата на стандартите в много държави и все още се използва.

Но преди половин век типичният офис служител е бил мъж в костюм, жилетка и вратовръзка, на когото винаги му е горещо.

Причината, естествено, се корени в разликата във физиологията. В организма на мъжа метаболитните процеси протичат малко по-бързо, отколкото при жените, което означава, че за единица енергия мъжкото тяло отделя повече топлина. При това кръвоносните съдове на жените по-активно реагират на промените в температурата и реагират дори при най-малкото понижение на температурата, рязко се стесняват, за да запазят топлината и на жените им "става студено". Причината е и в анатомията, защото жените средно са по-слаби от мъжете, което означава, че за единица обем имат повече повърхност, което ускорява топлообмена с околната среда.

Причините са ясни и сънародниците на Оле Фангер, изследователите от Университета в Маастрихт, водени от Ваутер Ван Маркен Лихтенбелт (Wouter van Marken Lichtenbelt), предлагат да се променят нормите.

"Когато влизаш във конферентна зала, вечно е студено, - коментира тя пред Science news. - "Усещаш като че ли духат зимни ветрове. Така че дори и да е горещо навън, отивайки на среща, аз винаги си взимам топъл пуловер".

Учените предлагат да се актуализира модела на Оле Фангер и да се намери температурен режим, който да е комфортен за повечето мъже и жени.

След проучване на температурата на тялото и кожата на офисни служители, учените са публикували в Nature Climate Change официално новата температура на топлинен комфорт - 24 ° C, коригирайки нормата от 60-те.

Авторите подчертават, че този температурен режим ще помогне да се пести и енергия. 

Въпреки това е трудно да се каже колко бързо ще се разпространи тази идея в нашето доминирано от мъжете общество.


aw 05.08 2015 в 08:41 10
+ 7
- 4
"в нашето доминирано от мъжете общество."
Май сте изпуснали какво стана през последните 10 години - феминизмът обърна нещата.
Възмутена 05.08 2015 в 03:56 9
+ 0
- 4
Тази статия е открадната от американски медии. Преди ден я мернах някъде, и хоп, след няма и 12 часа вече я има и преведена на български...
н.о. 04.08 2015 в 22:43 8
+ 9
- 2
Aко тази статия е жълта, то и Science news са "жълти" .
Ние, от НаукаOFFNews, нямаме претенциите да сме по-малко "жълти" от тях. Ако не сте забелязали вътре има активен линк към оригинала: http://news.sciencemag.org/biology/2015/08/thermostat-your-office-may-be-sexist

А статията е преведена и преразказана, а не "открадната". Винаги слагаме линк, с който може да стигнете до оригинала.
Гошко 04.08 2015 в 21:44 7
+ 9
- 0
"преди половин век типичният офис служител е бил мъж в костюм, жилетка и вратовръзка"
Дали пък това не е причината? Със стегната риза, че и жилетка и костюм отгоре, е доста по-топло от ефирна рокличка тип нощница
Zlox 04.08 2015 в 18:51 6
+ 9
- 3
Нашето доминирано от мъже общество ? Авторите май не са посещавали скоро офисите на някоя фирма.. офис работата е тотално доминирана от жени.
KMK 04.08 2015 в 15:37 5
+ 7
- 7
Паднахте ми в очите с тази жълта статия.
Гъзарията Топли 04.08 2015 в 14:46 4
+ 16
- 2
Това което винаги казвам в такъв момент - когато ми е топло, може да ми е топло дори и гол да се съблека, когато ми е студено стига да се облека. Ако температурата в офиса е висока за мен аз няма какво да направя, освен по селски да си сваля и тениската. Човека на който му е студено обаче, спокойно може да си носи нещо по - дебело което да сложи. Съжалявам, че няма да изглеждате като фотомодели в офиса през лятото...
Uranus 04.08 2015 в 14:28 3
+ 4
- 1
Баси стереотипната. Не, че ми трябваше доказателство, че жените не разбират от шеги ахаххахахаххаха
ще търпиш,ние как ви търпим 04.08 2015 в 13:03 2
+ 11
- 8
Аз съм от жените на които вечно им е горещо,но явно съм повече кавалер от Уранус,защото нямам никакъв проблем да работя на малко по-топло вместо някой да настине заради моите капризи.Мъже!Вземето да започнете да се държите като мъже,а не като разглезени капризни кекви момиченца с които всички трябва да се съобразяват!
Uranus 04.08 2015 в 12:07 1
+ 6
- 2
С други думи, мъжете в офиса трябва да работят без тениска вече. Thanks, feminists.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.