23 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път е построена легендарната сфера на Архимед (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 септември 2015 в 13:45 32580
Райт показва вътрешната изработка на неговото устройство, което съдържа 24 зъбни колела. Снимка: Nature Video / Adam Levy

Бившият уредник на Музея на науката в Лондон и механик Майкъл Райт е построил модел на легендарната сфера на Архимед, показваща представата на древните гърци за структурата на Вселената преди две хиляди години.

Механичният модел за първи път ще се представи пред публика на 27 септември 2015 г. по време на изложба в Базел, Швейцария, съобщава Nature.

Металната сфера, построен от Райт благодарение най-вече на собствените му догадки и ерудиция, възпроизвежда движението на Слънцето, Луната и пет планети в нощното небе. Сферата е изработена от мед (въпреки че, както предлага Райт, оригиналната вероятно е била от цинк) и е с диаметър  20 сантиметра. Според астрофизика Майкъл Едмъндс (Michael Edmunds) от Университета в Кардиф (Cardiff University) във Великобритания, древните учени може да се построили нещо подобно.

Повечето съвременни учени смятат, че сферата на Архимед, ако тя наистина е съществувала, в е показвала позицията на астрономическите обекти в равнина, а не в сфера. Райт не е съгласен с тази гледна точка и за демонстрацията създава сфера, която построява сам.

"Тя е предназначена да накара хората да се събудят и да мислят," - коментира Райт.

Литературни легенди

За сферата на Архимед споменават няколко древни писатели и поети. Най-яркото и най-ранно споменаване е на Цицерон в роман от I век пр. Древният римски философ и историк описва събитията от 212 г. пр.н.е., когато пълководецът Марк Марцел напада родния град на Архимед Сиракуза и след ограбването му взема за себе си само механичната сфера на Архимед.

Първоначално историци смятат, че описанието на Цицерон е или невярно или преувеличено. Но следващите проучвания на древен механичен часовник показват, че старите гърци са имали способността да създават сложни механизми.

Например, в открития през 1901 г. близо до остров Антикитера потънал кораб в Егейско море е имало часовник, който съдържал около 30 бронзови зъбни колела в дървен корпус с размер 33х18х10 см. Находката е от около 100г пр.н.е.. Часовникът е добре запазен и е най-старият известен на науката аналогов механизъм.

Моделът ще бъде показан в Музея на античното изкуство в Базел, Швейцария като част от изложба на артефакти от останките от Антикитера.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.