Загадъчният произход на цивилизацията на Великденския остров

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 октомври 2017 в 00:00 14491 0

Кредит Wikimedia Commons

Древните обитатели на Великденските острови са били роднини на полинезийците.

Генетици декодираха ДНК на древните жители на Великденския остров и сложиха точка на дебата за произхода на местните жители. 

Благодарение на своята география - изолиран в югоизточен Тихи океан - дълго бе загадка как е достигнат от хората и кой народ е стъпил първи на него - полинезийците или коренните жители на Америка, разказва Discover magazine. Островът се намира на 3514 километра западно от Чили и 2075 километра източно от островите Питкерн, което го прави най-изолираното населено място в света, заедно с островите Тристан да Куня. 

Новото проучване на древна ДНК от ранните жители на Рапа Нуи е публикувано в списание Current Biology

Великденският остров, известен също като Рапа Нуи, е разположен в отдалечено място в южната част на Тихия океан.  Wikimedia Commons / Xander89

В проучването изследователите възстановяват и декодират ДНК, извлечена от костите на петима древни жители на острова, чиито останки бяха открити през 80-те години в град Анакена и пренесени в Музея на Кон-Тики в Норвегия.
Тримата от тях са живели преди идването на европейците на Великденския остров, в периода 1445-1624 г., а другите двама -  в началото на деветнадесети и двадесети век.

Екипът е успял да секвенира изцяло наследявания по майчина линия митохондриален геном (мтДНК) от петимата, както и както и други части от автозомната ДНК или генетичния код, който се намира в неполовите хромозоми.

Данните представляват първият цялостен поглед върху генома на древните жители на Рапа Нуи ясно показват, че жителите на Великденския остров са живели в изолация в продължение на няколко хиляди години след пристигането си на тази земя и са нямали контакт с индианците или който и да е друг народ на земята до началото на XVIII век, когато островът е открит от холандския пътешественик Якоб Рогевен в навечерието на Великден.

Според учените геномът на народа Рапа Нуи най-много прилича на геномите на хората, които живеят сега в южната част на Полинезия. 

Маршрут, използван от инките, според Тур Хейердал.

Известният норвежки изследовател и мореплавател Тур Хейердал е сред тези, които вярват, че жителите на Южна Америка са заселили Полинезия още в предколумбови времена. Той създаде дървения сал "Кон-Тики" и направи експедиция, за да докаже, че теорията си, че негова теория е възможна и няма технически пречки да се осъществи такова преселение през Тихия океан.

Сега поддръжниците на тази теория ще трябва да търсят други доказателства в подкрепа на идеята си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !