26 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Загадъчно същество е намерено край калифорнийските брегове (видео)

За последен път подобно създание е видяно в Тихи океан преди един век

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 декември 2016 в 16:18 60680

Океанолози откриха до бреговете на Калифорния загадъчно същество, външно напомнящо на светеща играчка. За последен път подобно същество е забелязано в Тихи океан преди повече от сто години, съобщава ScienceAlert.

Изследването е публикувано в статия в списание Marine Biodiversity Records.

Съществото е наречено Bathochordaeus charon на прословутия Харон - персонаж от гръцката митология, който превозва душите на мъртвите в подземния свят. Представлява вид апендикулария и е открита за първи път от биолога Карл Чун (Carl Chun) от Лайпцигския университет в Германия преди повече от век. 

Апендикулариите или личинкови (Larvacea) наподобяват миниатюрни попови лъжички, те обикновено не превишават няколко милиметра. Живеят в един вид мека "раковина", през която филтрират водата за планктон и други хранителни примеси.

Идентифицирането на толкова малко живо същество не е лесна задача и след откриването на B. charon през 1899 г., учените започват да се съмняват в съществуването му като истински вид, защото споделя толкова много прилики с Bathochordaeus stygius, открит през 1936 г.

B. charon (А-С) в сравнение с B. stygius (D-F)

Но за разлика от другите апендикуларии B. charon е необичайно голям. Новооткритият образец на океанолога Роб Шерлок (Rob Sherlock) от Изследователския институт към аквариума Монтърей (Monterey Bay Aquarium Research Institute - MBARI) и екипът му е огромен  - дълъг 9 см.

През последните 100 години, учените не успяха да намерят нито един представител Bathochordaeus charon. Сега обаче учените са открили необичайното същество, чийто ДНК тест показа, че е Bathochordaeus charon

Вижте как се движи един друг вид апендикулария.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.