28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Загадъчно викингско селище, богато на грозде и сьомга, е открито в Канада

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 март 2018 в 14:42 57430

Археологически доказателства показват, че дълго изгубеното викингско селище, известно като "Хоп", се намира край канадската провинция Ню Брунсуик, съобщава IFLScience.

Викингите са първите европейци, които стигат до Северна Америка, откривайки Новия Свят векове преди Колумб. Малко е известно за този епизод от историята на американския континент и досега единственото потвърдено скандинавско селище във Винланд (източна Канада) е в Л'Анс о Медуз (L'Anse aux Meadows) в северния край на Нюфаундленд, но археолозите вече са на крачка до откритиет на второто викингско селище.

"Хоп" ("Hóp"), което означава "приливна лагуна", е легендарно селище на викингите в източна Канада. Повечето от това, което се знае за него, идва от скандинавските саги. Според тези текстове това е място, в което расте диво грозде, осигурява богат улов на сьомга и хората там са правили канута от животински кожи.

През годините няколко места бяха обявени за възможни местонахождения на това селища, включително Нюфаундленд, остров Принц Едуард, Ню Брунсуик, Нова Скотия, Мейн, Нова Англия и Ню Йорк.

Сравнявайки описанията на Хоп от норвежките текстове с археологическите проучвания в Л'Анс о Медуз и различни местни американски археологични обекти на източния бряг на Северна Америка, Биргита Уолъс (Birgitta Wallace), канадски  археолог определи най-вероятното място на това изгубено селище - районът на залива Мирамичи-Шальор (Miramichi-Chaleur) в Ню Брунсуик, Канада.

Това е единственото място, което съвпада с пълното описание, заяви Уолъс пред Live Science.

"Ню Брунсуик е северната граница на разпространение на гроздето, а сортът не се среща нито на остров Принц Едуард, нито в Нова Скотия", отбеляза тя.

Археологическите доказателства също така предполагат, че ще е имало богат улов на сьомга в региона по онова време, но не и в предколумбийските обекти на местните американци в Мейн или Нова Англия.

Що се отнася до местните жители, които използват канута от животинска кожа, това са народът Микмак, които живеят в района на залива Мирамичи-Шальор. Народът Микмак дори използват тотеми от сьомга, което отново показва значението на сьомгата в региона.

Освен това в разкопките в Л'Анс о Медуз са открити останки от дървесина от дърво от вида американски орех - вид, който се среща и в Ню Брунсуик, пояснява Уолъс.

Това предполага, че викингите са създали лагер, поне за кратко, в района на Ню Брънсуик.

И така, какво следва? За съжаление, може би не е толкова лесно да се намери истинското място в Ню Брунсуик, за да се потвърди теорията на Уолъс. Това е така, защото лагерът може би е бил временен - вероятно се използва само за няколко месеца през лятото. Инструментите и телата на мъртвите вероятно са били върнати в Гренландия, докато материали като дървесина и храна бързо са се разграждали и вероятно ще изчезнат за археологията завинаги.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.