Захар от коледната елха

Offnews Последна промяна на 08 януари 2019 в 08:08 1797 0

Кредит University of Sheffield

Според резултатите от ново проучване, проведено от Университета в Шефилд, след употреба, коледните елхи могат да се превърнат в боя и подсладители на храни, съобщава сайтът на университета.

Елхите, както и всички други иглолистни, имат стотици хиляди иглички, които се разлагат почти по същия начин, както другите дървесни листа. Когато гният, те отделят огромно количество парникови газове. Синтия Картей (Cynthia Kartey) от Университета в Шефилд, открива, че от продуктите от разлагането могат да бъдат получени по-полезни вещества.

Основният компонент (до 85%), получен от разлагането на иглите, е сложен полимер, известен като лигноцелулоза. Неговата сложност затруднява използването на игличките като суровина в съвременната индустрия.

Новото проучване показва лесен за индустрията начин за разлагане на тази сложна структура в по-прости вещества, като захари и феноли. С помощта на топлина и разтворители като глицерин, който е евтин и щадящ околната среда, боровите игли се разлагат на течен продукт (биомасло) и твърд страничен продукт (биовъглен).

Биомаслото обикновено съдържа глюкоза, оцетна киселина и феноли. Тези химикали се използват в много отрасли - глюкозата - за производството на подсладители за храни, оцетната киселина за производство на бои, лепила и дори оцет.

Процесът е устойчив и безотпадъчен, тъй като твърдият страничен продукт може да бъде полезен и в други промишлени химически процеси. Могат да се използват и свежи дървета, и по-стари, изхвърлени коледни елхи.

"В бъдеще дървото, което е украсявало къщата ви по време на празниците, може да се превърне в боя за украсата на къщата ви отново", коментира Синтия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !