08 февруари 2023
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Започва да се активира слънчево петно по-голямо от Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 октомври 2021 в 00:00 190820
Снимка на AR 2882, направена със SOHO. Долу вдясно за сравнение на Земята и Юпитер. Кредит: ESA/НАСА

То се появи миналата седмица като голямо, но спокойно слънчево петно: Активен регион 2882, AR 2882 за кратко.

Изригване на слънчева маса от клас C, наблюдавано на 8 октомври от Solar Обсерватория Dynamics. Засега е известно, дали това в крайна сметка ще доведе до полярно сияние. Кредит: NASA

Но сега започва да се активира и ​​AR2882 изригва с мощно коронарно изхвърляне на маса (CME) сутринта на 9 октомври (06:40 UT), произвеждайки силна слънчева светлина от клас M1.6 насочена към Земята. Обсерваторията на НАСА, проследяваща слънчевата динамика (Solar Dynamics Observatory) засне екстремната ултравиолетова експлозия:

Кредит: NASA’s Solar Dynamics Observatory

Радиацията от изригването йонизира горния слой на земната атмосфера. Това от своя страна предизвиква късо вълново радио затъмнение над Индийския океан (вижте картата на затъмнението по-долу). Авиаторите, радиолюбителите и корабите в морето може да са забелязали странни ефекти при честоти под 25 MHz.

Нови изображения от мисията на НАСА за изследване на слънцето SOHO потвърждават, че експлозията изхвърля CME почти директно към Земята. Това се нарича 'хало от CME', защото изглежда напълно обгъща Слънцето:

Кредит: NASA/SOHO

Бурята вероятно ще достигне Земята късно на 11 октомври или 12 октомври, потенциално предизвиквайки геомагнитни бури от клас G1 до клас G2. По-добра оценка на времето за пристигане на CME може да се получи от компютърното моделиране на NOAA, което е в ход сега. 

Слънчевата фотосфера в района на ​​AR2882 във висока резолюция (натиснете, за да видите по-голямото изображение). Заснето от Philippe Tosi на 9 октомври 2021 г.

AR 2882 има така нареченото "бета-гама" магнитно поле, което означава, че може да бъде източник на още по-силни слънчеви петна от клас М.

Слънчевото изригване е експлозия на Слънцето, която се случва, когато енергията в усуканите магнитни полета (обикновено над слънчевите петна), внезапно се освобождава. Те произвеждат изблик на радиация в електромагнитния спектър, от радиовълни до рентгенови и гама-лъчи. 

Учените класифицират слънчевите изригвания според яркостта на рентгеновите лъчи в диапазона на дължините на вълните от 1 до 8 ангстрьома. Има 3 категории:

 1. Клас X са големи, те са мощни събития, които могат да предизвикат затъмнения на радиовълните в цялата планета и дълготрайни радиационни бури.
 2. Изригванията от клас М са средни, те могат да причинят кратки затъмнения на радиовълните, които засягат полярните области на Земята. Понякога следват малки радиационни бури.
 3. В сравнение със събитията от X и M клас, изригванията от C-клас са малки с малко забележими последствия тук на Земята.

Изглед на  AR 2882 от обсерватория Gurudev Observatory на 10 октомври 2022 г.

Източник: EARTH-DIRECTED SOLAR FLARE AND CME, spaceweather


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.