05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Заради етеричните масла на мъжете порастват гърди

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 март 2018 в 00:00 77512

Редовното въздействие на масла от лавандула и чаено дърво може да доведе до това, че на момчетата да започват да растат гърди. Такава връзка  е установена по-рано, но в новата работа се определят специфични вещества, които засягат хормоналния баланс в човешкото тяло.

Докладът с резултатите от изследването е представен от американски лекари на годишния конгрес на Ендокринологичното общество, който се проведе от 17 до 20 март в Чикаго.

Етеричните масла с растителни екстракти се влагат в голям брой битови продукти - от сапун и лосиони до препарати на алтернативна медицина и почистващи препарати.

"Нашето общество смята етеричните масла безопасни", казва един от авторите на работата Тайлър Рамзи от Националния институт за изследване на санитарното състояние на околната среда. "Въпреки това те съдържат много разнообразни вещества, някои от които могат да повлияят отрицателно на ендокринната система".

Преди няколко години учените заподозряха, че в маслата от лавандула и чаено дърво има вещества, които действат подобно на женския хормон естроген и могат да потиснат ефекта на мъжкия хормон тестостерон. В новата статия се изследват ефектите от осем разпространени съставки на етеричните масла върху клетъчните култури за рак на гърдата. Оказа се, че всички осем трябва са вещества, които разрушават ендокринната система - те показват различни нива на естроген или антиандрогенна (потискаща мъжките стероидни хормони) активност. 

Действие на някои компоненти от тези масла се оказа не особено съществено, но всички те имат потенциала да предизвикат мъжка гинекомастия - ненормално развитие на млечните жлези. Също така, авторите отбелязват, че изследваните вещества не са специфични за лавандулата и чаеното дърво, а се съдържат в най-малко 65 други етерични масла, които са широко разпространени.

Независимо от това, учените отбелязват, че изследването има проблеми, свързани с факта, че се работи с клетъни култури, а не с живи хора. Възможно е, някои хора да са податливи на гинекомастия, а сложните хормонално взаимодействие на ниво организъм е невъзможно да бъдат напълно възпроизведени в тъканни култури.


+ 4
- 0
Изобщо не мога да понясям миризмите на етерични масла.

От друга страна, в статията намирам добро обяснение за джендърните особености на таксиметровите шофьори. Няма друго място с такава безобразна злоупотреба с етерично-маслени ароматизатори.
zuljin
Рейтинг : -12194
21.03 2018 в 09:02 1
+ 2
- 0
"Редовното въздействие на масла от лавандула и чаено дърво може да доведе до това, че на момчетата да започват да растат гърди."

Не трябваше да го пишете това. Сега ще се изкупи цялата наличност на въпросните масла.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.