28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Заседналият начин на живот води до преждевременно застаряване при жените

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 януари 2017 в 13:27 204080
Снимка: Pixabay

Фактът, че заседналия начин на живот не води до нищо добро е отдавна всеизвестен. Американски учени решават да проверят как слабата подвижност се отразява на живота.

Резултатите са публикувани в American Journal of Epidemiology.
 
В експеримента са взели участие 1500 жени на възраст от 64 до 95 години. На дясното им бедро учените прикрепили акселерометър, който проследява физическата активност в продължение на седем дни. Допълнително жените предавали и отчет.

След това изследователите измерили дължината на теломерите.

Теломерите са крайните части на хромозомите, а тяхното скъсяване е свързано със стареенето.

Теломерите са защитните краища на хромозомите, които предпазват ДНК по време на репликацията да не се съединяват с други хромозоми. Теломерните участъци се скъсяват при всеки цикъл на делене, защото не може се синтезира копие на самия край на хромозомата. Така се скъсява и самия живот на клетката, тя старее и стават податлива на болести.

Всеки с раждането си получава теломери, дълги около 9000 нуклеотида. Но след определен брой цикли на митозата, клетката вече не може да се дели. Има ензим, наречен теломераза, който може да достроява и удължава теломерите, но е активна само в стволовите и в половите клетки.

Дължината на теломерите, както се оказа в новото изследване, се дължи на два основни фактора - колко време жените прекарват в седнало положение и каква е физическата им активност през другото време.

Изводите са притеснителни: заседналият начин на живот води до рязко скъсяване на теломерите. По-възрастните жени, които седят между 10 и 13 часа на ден, имали теломери, които са били средно с по 170 "повторения" по-къси от нормалното. Това, според експертите, показва, че тези жени са биологично по-възрастни с 9 години от техните по-подвижни връстнички.
 
Заседналият начин на живот не води само до преждевременно стареене. Той, според учените, също така значително увеличава шансовете на по-възрастните жени да развият сериозни заболявания, като рак. Според авторите на изследването, за да се избегне преждевременното стареене са нужни само 30 минути упражнения на ден.
 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.