06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Заснеха как нарвалите използват своите рогове, за да ловят риба (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 май 2017 в 10:30 42210

Видеозапис, заснет от дрон, улови поведението на рядко срещаните нарвали при улов на риба. Този вид бозайници, наричани понякога морски еднорози, използват роговете си като удрят и зашеметяват рибата преди да я погълнат, съобщава IFL Science.

Нарвалите, които са арктически зъбати китове, живеят в изолирани райони, което прави познанията за тях много оскъдни. World Wildlife Fund Canada и Fisheries and Oceans Canada наблюдават съвместно това същество, за да го изучат и подобрят защитата му от индустриалното развитие.

За разлика от кератиновия рог на носорозите, спираловидния рог на мъжките нарвали всъщност е силно удължен горен ляв резец със същата структура като бивните на слона (десният не е изявен). Резецът прораства през горната устна до 3 метра дължина. И макар да изглежда като много опасно оръдие за промушване на храна или дори за борба с врагове, този израстък всъщност е изключително чувствителен и нарвалите не го използват за битки.

Новият запис сега предоставя теория за функцията на рога - че нарвалите понякога го използват за зашеметяване на риби и превръщането им в по-лесна плячка. Снимайки с помощта на дрон, учените остават достатъчно далече от нарвалите, за да бъдат те необезпокоявани, докато в същото време получават невиждани досега кадри от ловните привички на този вид. 

Предназначението на роговете е тема на спорове сред научната общност. Някои учени се съгласяват, че се изпозва за привличане на партньори, докато други предполагат, че е вид сензорен инструмент за засичане на солеността на водата и нейната температура. Проучвания са показали досега, че нарвалите имат излючително напреднала навигация и ехолокация, надминавайки почти всяко друго животно по тези показатели, освен белугата.

Роговете обаче много вероятно не са част от тази система. И мъжките, и женските са много добри в навигацията, въпреки фактът, че женската има много по-малки зъби.

Източник: FisheriesCanada/Youtube


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.