Заснеха впечатляващ случай на ленивец, увиснал за пъпната си връв при раждането (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 март 2020 в 12:53 4152 0

Кредит pixabay

Пъпната връв може да даде живот на малките на ленивците по вече от един начин. Когато се раждат, тя може да предпази хлъзгавото новородено от падане от дървото, подобно на въже за бънджи скок.

Рядък запис на този удивителен момент е направен наскоро в Коста Рика от местния гид Стивън Вела.

Спирайки при обиколка, за да наблюдават кафявогърли трипръсти ленивци Bradypus variegatus, Вела и туристическата му група стават свидетели на последните моменти от раждането на ленивеца. 

Малко след появата си, новородения ленивец изведнъж се изплъзва от ръцете на майка си и пада надолу, спасен единствено от пъпната си връв. Малко след това майката хваща висящото си бебе и започва да го почиства със забележителна за ленивец скорост. 

Вела коментира в профила си в социалната мрежа Facebook, че това определено не е нещо, което се вижда всеки ден. И определено има право. Трипръстите ленивци са доста свенливи и трудно се забелязват в природата. Да откриеш някой в момента на раждането наистина е много рядък шанс. 

Ребека Клиф (Rebecca Cliffe), изпълнителен директор на Фондацията за опазване на ленивците в Коста Рика разказва, че такива събития са изключително редки. Самата тя е от малкото късметлии, наблюдавали подобно нещо. В своите собствени проучвания Ребека е наблюдавала раждания на ленивци и обяснява, че бебето изглежда е в добро състояние, но вероятно тази случка не е нормата. Обикновено майките поставят лапите си в очакване на бебето, а увисването на пъпната връв е вероятно последен вариант за спасение.  

"Не смятам, че увисването на пъпната връв се получава при всеки случай", обяснява Клиф. "Но подозирам, че е доста често срещано и не причинява сериозен проблем."

На подобно мнение е и Джордж Сънтър (George Sunter), ръководител на екипа за малки бозайници и двупръсти ленивци в лондонския зоопарк:

"Не е известно дали увисването на бебето на пъпната връв е типично за ражданията на ленивците, тъй като имаме много малко данни за това, но изглежда необичайно. Това, което сме наблюдавали тук в зоопарка е, че бебетата се раждат готови да тръгнат и да се изкачат по майка си в минутата, в която са родени."

"Не се знае и дали дължината на пъпната връв носи някаква определена полза при раждането, или поне няма доказателства в литературата", добавя Сънтър. "Изглежда, че това падане може да е било инцидентно, но от нашия опит малките са изтегляни от майката, която ги поставя върху корема си. След това женската стои като в позиция като люлка, готова да помогне на малкото да стъпи на крака, преди да го почисти и погълне плацентата след това."

Източници: Science alert - Wild Video of Sloth Giving Birth Shows Baby 'Bungee-Jumping' With Umbilical Cord

IFLScience - This Video Of A Sloth Giving Birth In A Tree Is Wild

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !