Затлъстяване и преждевременно остаряване - две страни на една и съща монета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2020 в 09:02 11208 0

Затлъстяването е широко разпространен здравословен проблем, засягащ около 1,9 милиарда възрастни и 380 милиона деца по целия свят. От 1975 г. процентът на затлъстяване при възрастните почти се е утроил, а при деца и юноши се е увеличил 10 пъти. Освен това според СЗО повече хора умират от затлъстяване, отколкото от недохранване.

Отдавна е известно, че затлъстяването опустошава жизненоважни органи и съдове, но новите изследвания, публикувани в списанието Obesity Reviews, показват как промените, които причинява затлъстяването, протичащи както на нашите тела, така и на клетъчно ниво, отразяват измененията, предизвикани от стареенето

Наскоро екип от учени, ръководен от д-р Силвия Сантоса (Sylvia Santosa) от Университета Конкордия, проучи резултатите от повече от 200 изследвания. В крайна сметка учените предполагат, че затлъстяването трябва да се разглежда като форма на преждевременно стареене.

Специалистите проучват данните от научни изследвания на ефектите от затлъстяването, вариращи от клетъчни и молекулярни ефекти до ефекта на това състояние върху имунната система, когнитивните способности и много други.

Изследователите откриват, че по отношение на въздействието върху здравето затлъстяването всъщност наподобява застаряването.

Експертите отдавна знаят, че затлъстяването може да доведе до преждевременна смърт, но новият преглед също така отбелязва връзката между затлъстяването и клетъчната смърт (апоптоза)  и поддържането на здрави клетки (автофагия). Тоест, става дума за процеси, които определят физическото стареене.

И така, едно от проучванията на различни органи на мишки, включително сърце, черен дроб и бъбреци, показа, че апоптозата е по-активна при гризачи, страдащи от тежко затлъстяване.

Тези промени се отразяват неблагоприятно върху способността на организма да се бори с болестите. Освен това ефектът им не може да бъде премахнат дори след по-късно отслабване.

Най-просто казано, хората със затлъстяване е по-вероятно да се разболеят например от грип от останалите. А симптомите на грипа, между другото, са по-сериозни при хората с наднормено тегло.

Нещо повече, остаряването може да се наблюдава на генетично ниво, тъй като промените влияят върху „качеството” на хромозомите, което прави процесите на копиране на информация от тях по-податливи на генериране на грешки. Всичко това води до появата на неправилно работещи клетки.

Освен всичко друго, учените наблюдават съкращаване на теломерите - защитните краища на хромозомите: те са с 25% по-къси сред затлъстелите участници в изследването в сравнение с участниците с нормално тегло.

Освен това прегледът показва, че участниците със затлъстяване имат по-осезаеми проблеми като намалена когнитивна функция, подвижност, хипертония и стрес. Всички тези проблеми обикновено започват да се проявяват с възрастта и при здрави хора, но са свързани с по-късен период от живота.

Затлъстяването, заключават учените, е фактор, който пряко ускорява механизмите на стареенето.

"Доколкото можем да направим паралели по отношение на патология, затлъстяването и стареенето са две страни на една и съща монета", коментира Сантоса. "И наистина механизмите, чрез които се развиват заболяванията, свързани със затлъстяването и стареенето, са много сходни".

Възможно е един нов поглед върху затлъстяването като фактор за ранното застаряване да помогне на лекарите да преосмислят проблема с епидемията от затлъстяване и да разберат как да го решат, заяви Сантоса.

Справка: Obesity and ageing: Two sides of the same coin, Bjorn T. Tam Jose A. Morais Sylvia Santosa, Obesity Reviews 2020, https://doi.org/10.1111/obr.12991

ИзточникReview Finds The Effects Of Obesity On The Body Mirror Those Of Aging, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !