Сиренето наистина причинява кошмари, потвърждава ново проучване

Offnews Последна промяна на 02 юли 2025 в 00:00 303 0

синьо сирене

Кредит Pexels

Ново проучване сред над 1000 студенти разкрива силна корелация между лактозната непоносимост и кошмарите

Изглежда парадоксално, учени са открили, че може би сиренето наистина причинява лоши сънища - поне за хора, които не могат да усвояват правилно млечните продукти.

Ново проучване сред над 1000 участници разкрива силна корелация между лактозната непоносимост и кошмарите.

Изследователи от Университета на Монреал и Университета МакЮън откриват, че хората с лактозна непоносимост изпитват значително повече кошмари от тези, които могат да усвояват млечни продукти без проблеми. Причината изглежда е стомашно-чревният дискомфорт, който нарушава съня и влияе върху съдържанието на сънищата.

"Тежкостта на кошмарите е силно свързана с непоносимост към лактоза и други хранителни алергии", обяснява д-р Торе Нилсен (Tore Nielsen) от Университета в Монреал, водещ автор на изследването. "Тези нови открития показват, че промяната на хранителните навици при хора с известна хранителна чувствителност може да облекчи кошмарите. Те биха могли също да обяснят защо хората толкова често обвиняват млечните продукти за лошите сънища!"

Изследването, публикувано във Frontiers in Psychology, е анкетирало 1082 студенти относно качеството на съня им, хранителните им навици и всички връзки, които са забелязали между храната и сънищата. Макар че отдавна е разпространена представата, че това, което ядете на вечеря, влияе върху начина, по който спите, това проучване предоставя едни от първите научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Жените съобщават за повече проблеми със съня, свързани с храната

Констатациите разкриват няколко интересни закономерности. Около една трета от участниците съобщават за редовни кошмари, като жените почти два пъти по-често от мъжете съобщават за хранителни непоносимости или алергии. Жените също така са по-склонни да запомнят сънищата си и да съобщават за лошо качество на съня като цяло.

Ключовите открития от проучването включват:

  • 40% от учениците смятат, че храненето късно през нощта или специфични храни влияят на съня им
  • 25% смятат, че определени храни влошават съня им
  • Само 5,5% смятат, че храната влияе на тона на сънищата им
  • Сред тези, които са забелязали ефектите на съня, 31% са обвинили сладкишите, а 22% - млечните продукти.

"Рутинно ни питат дали храната влияе на сънищата – особено журналисти по време на почивки, фокусирани върху храната", отбелязва Нилсен. "Сега имаме някои отговори."

Връзката между стомаха и съня

Най-убедителното откритие е свързано с лактозната непоносимост. Участниците в изследването, които съобщават, че не могат правилно да усвояват млечни продукти, демонстрират ясни връзки между състоянието си, стомашно-чревните симптоми, кошмарите и лошото качество на съня.

Това предполага, че физическият дискомфорт от консумацията на млечни продукти създава ефект на доминото – стомашната болка води до нарушен сън, което от своя страна влияе върху съдържанието на сънищата.

"Кошмарите са по-лоши за хора с непоносимост към лактоза, които страдат от тежки стомашно-чревни симптоми и чийто сън е нарушен", обяснява Нилсен. "Това е логично, защото знаем, че други телесни усещания могат да повлияят на сънуването."

Механизмът изглежда ясен: когато хора с непоносимост към лактоза консумират млечни продукти, организмът им се затруднява да разгради млечната захар, което води до газове, подуване на корема и стомашни болки. Тези неприятни усещания могат да продължат и по време на сън, потенциално предизвиквайки по-ярки или обезпокоителни сънища.

По-широки последици за здравето на съня

Освен връзката с млечните продукти, изследователите установяват, че хората с по-здравословни хранителни навици като цяло имат по-добро запомняне на сънищата и по-малко лоши сънища. Тези, които се хранят по-знрдравословно, са по-често имат обезпокоителни сънища и по-рядко ги запомнят.

Проучването разкривя и интригуваща тенденция: по-малко хора в това изследване съобщават за връзка между храната и сънищата в сравнение с подобно проучване, проведено единадесет години по-рано. Изследователите предполагат, че подобрената осведоменост за хранителните непоносимости може да означава, че хората по-често избягват проблемни храни преди лягане.

Въпреки че връзката между непоносимостта към лактоза и кошмарите изглежда солидна, Нилсен признава, че много неща остават неизвестни за това как диетата влияе върху съня и сънищата. Връзката може да работи в множество посоки – лошият сън може да доведе до лоши хранителни навици или други фактори могат да повлияят и на двете едновременно.

"Трябва да проучим повече хора от различни възрасти, от различни сфери на живота и с различни хранителни навици, за да определим дали резултатите ни наистина стват за обобщение", признава Нилсен.

Изследователският екип вече планира контролирани експерименти, включително проучвания, в които участниците ще консумират сирене в сравнение с контролни храни преди сън, за да тестват директно ефектите върху сънищата.

Засега съветът изглежда прост: ако имате непоносимост към лактоза и често сънувате кошмари, може би си струва да помислите пица или сладолед за хапване преди лягане късно вечер.

Справка: More dreams of the rarebit fiend: food sensitivity and dietary correlates of sleep and dreaming, Tore Nielsen, Jade Radke, Claudia Picard-Deland&, Russell Arnold Powell'; Front. Psychol., 01 July 2025; Sec. Consciousness Research; Volume 16 - 2025; https://doi.org/10.3389/fpsyg.2025.1544475 

Източник: Cheese Really Does Give You Nightmares, Study Confirms, Frontiers In

    Най-важното
    Всички новини