Земята диша в страховито видео от канадска гора (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2018 в 00:12 8276 0

Наскоро едно видео, показващо как гората сякаш „диша”, издигайки почвата, заедно с дърветата,  стана популярно в социалните мрежи.

Драматичният видеоклип, записан по-рано този месец в гората в Сакре-Кьор, Квебек, Канада, е обяснен от изданието Live Science.

И макар сцената да изглежда причудливо и ужасяващо, истинското обяснение е много произаично и лишено от драматизъм. Просто  това е вятърът.

"По време на буря с много дъжд и вятър, земята се насища, разхлабвайки сцеплението (кохезията) на почвата с корените, докато вятърът духа в короната на дървото", пояснява за The Weather Network Марк Вандъру (Mark Vanderwouw), арборист - експерти по дърветата от Онтарио, Канада. "Вятърът се опитва да "изтръгне" дърветата и когато силата се прехвърли към корените, земята започва да се "надига"."

Ако вятърът се засили или продължи малко по-дълго, корените на дървета вероятно ще започнат да се чупят и дърветата да падат.

И макар това видео всъщност да не показва, че гора "диша", да не забравяме, че всъщност дърветата дишат, като заменят атмосферния въглероден диоксид (CO2) с кислород чрез фотосинтезата. Почвата също диша. Малките микроби, живеещи под земята, се хранят с корените на растенията и мъртвите листа, след което освобождават CO2 обратно във въздуха. Това се нарича дишане на почвата.

Така че горите могат да дишат - но не по този видим начин.

Впрочем това не е първото видео на феномена. The Weather Network публикува и тази "дишаща" гора през септември 2012 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !