Жена живее 50 години с парафин в белите дробове

Антония Петрова Последна промяна на 05 април 2017 в 10:00 7825 0

Снимка: New England Journal of Medicine

Странен случай на 86-годишна жена от Флорида, която 50 години е носила в белите си дробове следи от масло - вероятно течен парафин или олио, предизвика недоумение сред специалистите, съобщава списание New England Journal of Medicine

Жената отишла на рутинен медицински преглед с оплаквания от парене в гърдите, но без да има проблеми с дишането. Лекарите я диагностицирали с рефлукс. По време на прегледа обаче й била направена и рентгенография на гръдния кош, която показала наличие на плътни образувания в горната част на левия бял дроб. 

Оказало се, че през 50-те години възрастната жена е преминала лечение, наречено "олеоторакс" (oleothorax), срещу белодробна туберкулоза. То включвало инжектиране на масло в плевралната кухина (пространството между белите дробове) в опит да се спре работа на проблемния бял дроб. В наши дни това звучи абсурдно, а лечението не се практикува в западния свят от десетилетия.

Видовете използвани масла варират, но лекарите обикновено използвали течен парафин, минерално масло, зехтин, рибено масло, фъстъчено олио или памучно масло.

"За съжаление, не можем да кажем какъв вид точно е използваното олио в случая само с преглед с рентген", коментира Абилаш Коратала (Abhilash Koratala), който разследва случая, пред изданието IFLScience. "Предпочитанията са били различни спрямо различните части на света. Доколкото знам зехтинът е бил най-разпространен", допълва той.

Лекарите от Университета във Флорида съобщават, че при това лечение пациентите обикновено е трябвало отново да посетят лекар, за да бъде аспирирано или отстранено маслото от дробовете. Ако обаче пациентите не са имали никакви симптоми, някои от тях забравяли или избирали да не се върнат. 

"Жената не е получила друго лечение. И след като е била без симптоми от години, не е имало и индикация да се извърши каквато и да било инвазивна процедура за аспириране на маслото по онова време. Рискът от подобна процедура превишава значително ползите при тази възрастна дама", обяснява Коратала.

"Всъщност най-важното нещо, което лекарите могат да научат от този случай е да се избягват ненужните процедури, когато се сблъскат с "асимптоматичен" олеоторакс. От друга страна, трябва да бъдем бдителни за усложнения - подобна инфекция и експанзия причинява респираторни усложнения", допълва още лекарят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !