Жените могат да предвидят склонността на мъжете към непринудени сексуални връзки въз основа на лицето им

Ваня Милева Последна промяна на 20 юли 2021 в 00:00 15871 0

Кредит: Evolution and Human Behavior (2021). DOI: 10.1016/j.evolhumbehav.2021.02.001

Двама изследователи от Университета Macquarie установиха, че жените са в състояние точно да преценят интереса на мъжа към непринудените сексуални връзки, само по формата на лицето му. В своя доклад, публикуван в списание Evolution and Human Behaviour, Джоузеф Антар (Joseph Antar) и Иън Стивън (Ian Stephen) описват своето проучване, което включва въпросници към доброволци.

Глобалната пандемия оказа огромно влияние върху хората по света. Това проучване се фокусира върху въздействието, което пандемията е оказала върху социосексуалността, която е степента на отвореност на хората към неангажиращ секс. Някои изследвания показват, че жените са станали далеч по-малко отворени за подобни взаимоотношения, докато мъжете остават до голяма степен непроменени. Идеята е да се намери отговор на въпроса дали мъжете и жените могат да разберат, като погледнат някого дали са повече или по-малко отворени за неангажиращ секс. Заинтригувани от идеята, изследователите създават и провеждат проучване, включващо доброволци.

Изследователите съставят въпросник за социосексуалността на 103 млади хора. Въпросникът е създаден, за да измери колко е отворен конкретният човек за непринудени сексуални отношения (по време на непандемично време). Направени са и снимки на доброволци. След това 65 различни доброволци разглеждат снимките и правят предположения относно готовността на субекта да влезе в непринудена сексуална връзка.

Изследователите откриват, че жените успяват точно да определят социосексуалността на мъжете на снимките, съпоставяйки ги с резултатите им от анкетите, които са взели. Жените успяват да разберат дали мъжът търси неангажиращ секс, а не дългосрочна връзка, само като поглеждат лицето му. При мъжете е съвсем различно. Макар повечето от тях да си мислеха, че ще могат да разберат, всъщност не се справят по-добре, отколкото ако бяха избирали на случаен принцип.

Изследователите откриват закономерности в снимките на мъжете - тези, които са по-отворени за неангажираща сексуална връзка, имат по-голямо разстояние между очите си и по-широки лица като цяло, заедно с по-широки носове, по-масивни челюсти и по-тънки устни - черти, отбелязват изследователите, които са приписвани на мъже с по-високи нива на тестостерон.

Справка: Joseph C. Antar et al, Facial shape provides a valid cue to sociosexuality in men but not women, Evolution and Human Behavior (2021). DOI: 10.1016/j.evolhumbehav.2021.02.001

Източник: Study finds women can predict a man's attitude toward casual sexual relationships based on his face
Bob Yirka , Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !