18 септември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Жорж Леклер де Буфон: "Стилът прави човека"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 септември 2019 в 00:0020230

На 7 септември 1707 е роден френският учен-енциклопедист Жорж Леклер де Буфон. Той е натуралист, математик, биолог, космолог, автор на многотомната "Естествена история" и множество други научни трудове. Според него различните видове животни имат различен произход и са възникнали по различно време, освен това се влияят от външната среда и придобитите белези се унаследяват.

Забележителният френски учен е автор и на много афоризми: "Гениалността е търпение", "Стилът прави човека". Последната фраза произнася в реч за избирането му за член на Френската академия. По това време той вече е свършил немалко - получил е прекрасно образование, превел е произведенията на Нютон и самият той е работил в областта на математиката. 

В онези дни учените не  са се занимавали единствено в някаква тясна област, не са се концентрирали само върху една наука. Буфон е назначен за интендант на кралската ботаническа градина и се насочва към природните науки. До избирането си във Френската академия вече публикува първите три тома на "Естествена история", които предизвикват огромен интерес сред просветената общественост. Като цяло до края на живота си Буфон публикува 36 тома, а още осем са публикувани след смъртта му. Самият Буфон обича да казва, че за три или четири тома е задлъжен на слугата си Жозеф, който го будил всяка сутрин в шест часа, въпреки протестите и ругатните на учения.

Това обаче не е единственият пример за остроумието на Буфон.

Веднъж когато някаква млада и невинна особа помолила биолога да обясни разликата между бик и вол. Буфон се показал като образец на деликатност: "Виждате ли онези телета, мадмоазел? Така, биковете са бащите им и воловете са техните чичовци.

Доста остроумни са били и научните трудове на Буфон. Занимавал се е с класифицирането на кучетата, но методът, който е избрал бил доста странен - по форма и дължина на ушите. Е, хубааво е, че не го е завършил до края, защото, според него, нищо не е толкова увлекателно, както  заблуждението, подкрепено от голямо име.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Виц на деня: 13 септември
Виц на деня: 13 септември
13 септември 2019 в 00:003613
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:273318
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.