09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 януари 2016 в 09:00 1285933

Австралийският политик Крейг Кели (Craig Kelly) публикува във Facebook снимка, която според него олицетворява безграничната човешка глупост.

Според Кели напълно разумна е употребата на вятърни турбини, които да спрат глобалното затопляне чрез намаляване на количеството въглероден диоксид, изхвърляно в атмосферата при изгарянето на изкопаеми горива.

Наскоро обаче се появи снимка, направена наскоро в Швеция, където студеното време е замразило перките на турбината и ги е накарало да спрат напълно.

Ето какво пише Кели по въпроса:

"За да "поправи" проблема, е нает хеликоптер (изгарящ авиационно гориво) да пръска с гореща вода (която е загрята в мразовитите температури с помощта на камион, оборудван с нафтова горелка 260 кВт) перките на турбината, за да ги размрази.

Авиационното гориво, дизелът за камиона и горивото, изгорено за загряването на водата, могат да произведат повече електричество (в точното време, за да отговори на търсенето), отколкото размразената вятърна турбина може да произведе някога (преди да замръзне отново).

Прикрепената снимка е метафора за пълното безумие относно дебата за климатичните промени.

В продължение на идните десетилетия тази снимка сама по себе си ще обобщава ерата на глупостта, когато рационалното мислене, логиката и здравият разум бяха изоставени и огромно богатство и ресурси бяха ненужно пожертвани".


+ 1
- 0
До Рейтинг: Не, не изпускам основната идея на автора на статията! Тежки и бавно отстраними аварии в подстанции се случват рядко, веднъж на много години, може на десет, може на двадесет! А на 66 градуса северна ширина и 800 метра надморска височина, където се намира този ветрогенератор, едва ли въобще има насекоми, които да бъдат помлени от лопатките на перката! Така че, има смисъл от операцията по размразяване на съоръжението, защото ако натрупващия се лед беше прекършил тези лопатки, ремонта им щеше да струва поне половин милион евро и можеше да бъде направен едва през лятото, а стойността на операцията по размразяването навярно струва няколко десетки хиляди евро. И отгоре на това няма да пропуснете ползата да произвеждате електричество от вятъра, която полза със сигурност бихте пропуснали, ако леда беше прекършил лопатките на перката! Така че, не съм съгласен с твърдението на автора относно разходите и приходите и смятам че бърка!

Рейтинг :
10.04 2016 в 10:33 32
+ 0
- 1
До Николай Ангелов

И вже пак, пропускаш основната идея на статията - за обслужването на тази турбина разхода за енергия далеч надхвърля ползите от съществуването ѝ. Иначе обяснението какво точно са направили е хубаво, но по-важна е голямата картинка. Същото важи и за почистването на перките от намлени насекоми, които увеличават съпротивлението и намаляват ефективността.
Какавидков 06.03 2016 в 18:26 31
+ 7
- 0
подобен дебат се водеше и в една шотландска кръчма където имаше машина за одухване на пяната на бирата.
Включена в контакта. Tа месните лордове разискваха каква глупост е ха хванеш вятъра да ти прави ток, та после с тоя ток да правиш вятър.
Дебата все завършваше с поканяне към бармана - я ни духни още по една...
Николай Ангелов 02.02 2016 в 22:55 30
+ 3
- 0
И понеже всички много знаещи се пишехте до тука, ще Ви кажа, че я размразяват по този необичаен начин, за да не се прекършат лопатките /и най-вече тази,хоризонталната, която я размразяват на снимката/ от тежестта на леда. А сами може да прецените, какви биха били последствията, ако това се бе случило. Затова са бързали и не са изчакали отстраняването на аварията в свързващата подстанция - да не би да стане късно..... А иначе ветрогенераторът си има две активни системи за превенция и борба с леда! Освен това, което аз имам пред вид и което е съвсем очевидно и би допълнило двете съществуващи системи! Така че, политикът малко е избързал с извода си!
Стефан 28.01 2016 в 22:03 29
+ 0
- 1

То, всякакви случаи има, освен глупостите по летищата. Я спирта от системата изпили, я не я включили, я нещо друго. А тука за всеки случай направо не са я проектирали и монтирали, да ни би да се счупи. Или да не я откраднат. Или просто са се окитайчили.
А по факта наблюдаваме обледенен, в не най-ужасните възможни условия, пропелер. Все едно колко са веуики шведовете.
Николай Ангелов 28.01 2016 в 20:24 28
+ 0
- 1
И при самолетите се случва, при това фатално! Загиват стотици хора! Имаше такъв случай , показан в ТВ рубриката "Самолетни катастрофи". Тоя, който си спомням, беше при излитане.Затова там просто има смисъл да се прави размразяване, колкото и скъпо да е то! Тук съвсем не е същото. Така че, цената ми по никакъв начин не можеш да подбиеш! А относно обидите, ти пръв започна....
Стефан 28.01 2016 в 13:56 27
+ 0
- 2

Ами, от тъпотия си въобразявам, че лопатите са замръзнали.

Да вземеш да си мериш приказките ли ...
Николай Ангелов 28.01 2016 в 12:23 26
+ 2
- 2
Много си тъп, Стефане! Как може да си въобразяваш, че тия които правят тези ветрогенератори не са наясно как в авиацията е решен този проблем?!
Николай Ангелов 27.01 2016 в 10:56 25
+ 0
- 3
Точно пък в Швеция въглища въобще не горят. Поне преди да го бяхте написали това твърдение, поп Дръвчо и всички дървари, лансиращи тези твърдения, да бяхте се запознали с ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СЕКТОР НА ШВЕЦИЯ! Те дори вече нямат такава централа! Затова пък имат голям резерв на водни мощности, както и вода в излишък! Винаги могат да си посрещнат нуждите от електричество с други алтернативни ВЕИ, най-вече хидро! Въпрос на управление на енергийната им система!
Николай Ангелов 27.01 2016 в 10:19 24
+ 0
- 3
Затова ли продължавате да пръскате обледенените крила на самолетите на пистата и почти сто години след нейното решение, за да ги размразите, като твърдите че е решена? Или това е случайно и някой е пропуснал момента?! Я го направи това упражнение с пръскането не на самолетната писта в София, а на върха на Етрополския , Тетевенския и Троянския балкан!
 
Още от : Скептик
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.