Човекът е отложил следващия ледников период

Наука OFFNews Последна промяна на 15 януари 2016 в 12:30 11695 1

Кредит НАСА

Изгарянето на изкопаеми горива и изпълването на атмосферата с въглерод може да е причината човечеството да е "пропуснало" нов ледников период и да е отложило следващия с между 50 и 100 хил. години.

До това заключение са стигнали учените след ново изследване относно това какви са условията планетата ни да навлезе в нова ледникова епоха. Оказало се, че, въпреки, че Земята се намира в нужната точка спрямо Слънцето, количеството въглерод в атмосферата е прекалено високо.

Според изследването голямото заледяване, което е щяло да покрие по-голямата част от Европа, Северна Америка и Русия, е предотвратено с началото на Индустриалната революция. Причината е, че изгарянето на въглища увеличава количеството парникови газове над обичайните прагове. Оттогава, тъй като количеството въглерод в атмосферата ни се е увеличавало непрекъснато, учените са пресметнали, че вероятно сме отложили заледяването с около 100 хил. години.

"Заключението е, че ние просто пропускаме цял ледников цикъл, което е безпрецедентно", обяснява изследователят от Института по влияние на климата в Потсдам, Андрей Ганополски (Andrey Ganopolski), който е главен автор на новото изследване. "Умопомрачаващо е, че човечеството е в състояние да се намесва в механизма, който е образувал света, какъвто го познаваме."

Статията на учените подчертава и това, че сме навлезли в нова геоложка епоха - Anthropocene, в която Земята и нейният климат са повлияни от човечеството по начин, който ще продължи да влияе десетки хиляди години след това.

Това изследване е първото, което е способно да обясни какво причинява ледниковата епоха. Чрез анализиране на последните осем заледявания през последните 800 хил. години, изследователите успели да разберат какви условия са нужни, за да се обгърне Земята с дебел лед. Въпреки комплексността на климата ни, всичко се свежда до два фактора: количеството слънчева светлина огряващо Северното полукълно на планетата и концентрацията на въглерод в атмосферата.

"Ледниковите епохи са оформили глобалната околна среда като никоя друга сила на планетата и по този начин са определили развитието на човешката цивилизация", казва Ханс Хоаким Шунхубър (Hans Joachim Schellnhuber), съавтор на изследването. "Например, ние дължим нашата плодородна почва на последната ледникова епоха, която също така е оформила днешните пейзажи. Въпреки това, днес човечеството с неговите емисии от изгарянето на изкопаеми горива определя бъдещото развитие на планетата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2016 в 22:16

И много големи различия ли има през последните 800 хиляди години в огряването на Земята от Слънцето? Достатъчни ли са били тези различия да причинят ледникови периоди? Доколко по-слабо е сегашното светене на нашето Слънце, та заради това по-слабо светене, но поради по-високата концентрация на въглеродния двуокис не навлизаме в нов ледников период?