Проучване: Избори се печелят с плътен глас

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2016 в 11:00 7005 0

Без значение какво говорят, ние даваме доверието си на политици с нисък и плътен глас, следвайки древни инстинкти, са установили американски психолози.

Това се потвърди и от последните избори в САЩ - според това изследване трудно може жена да спечели.

Участниците в експеримента са около 800 души, жители на Съединените щати. Учените искали да разберат за какви политици по-често се гласува. Първо са показвали портрети на различни несъществуващи политици на възраст 30-70 години. Външният вид е важен, но не единствен фактор.

Изследователите също така изкуствено повишавали или понижавали височината на гласа на конкретен политик, изговарящ израза "Гласувайте за мен през ноември". 60 до 76% от участниците в експеримента "дали вота си" за кандидати с по-басов глас, разказва Science Newsline Psychology.

Авторите анализирали резултатите от изборите за американския Конгрес през 2012 година. Оказало се, че собствениците на ниски гласове - независимо демократи или републиканци са имали по-голям шанс за победа, отколкото тези, които са имали по-висок глас.

Според учените това се дължи на биологичната склонност на хората да следват "силните" водачи. 

Един от авторите на изследването Кейси Клофстад (Casey Klofstad) коментира, че за първите хора смисълът на казаното често не е играел никаква роля, а е била важна демонстрацията на физическа сила. Сега ние виждаме нещо подобно, макар и в променена форма. По този начин, да се смятат резултатите от политическия вот като напълно "рационален" избор, би било неразумно.

"Често си мислим, че човекът е напълно рационално същество. Нашето изследване показа, че нерядко вземаме решения под влияние на почти незабележими за нас сигнали, които не осъзнаваме и не виждаме," - заключава Клофстад.

Резултатите от изследването са публикувани в списание PLoS One.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !