28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Автопилотът Tesla кара като старателен новак (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 януари 2016 в 13:11 37030

Ентусиасти решиха да пуснат волана на автомобила Tesla Model S и така да изпитат вградения в машината автопилот, съобщава gizmag.

Американската фирма Tesla е първата, която е успяла да преодолее най-много законови ограничения в областта на самоуправляемите автомобили. При необходимите условия за безопасност автопилотът, разработен от компанията, може да ускорява, спира и завива вместо шофьора. Въпреки това с цел безопасност и избягване на проблеми със законодателствата, в колите все пак има волан и педали за ръчно управление.

Системата за самоуправление на Tesla използва богат набор от сензори и камери. В предната част има също и радар, както и основна камера, чиято задача е да разчита пътната маркировка. Колите на Tesla работят с по 12 ултразвукови сензора с далечен обсег, които обхващат по 4,8 м във всяка посока. Така те изграждат ясна картина какво се намира отпред, от двете страни и отзад на автомобила и я изпращат на компютъра. Самият компютър получава редовни обновявания на софтуера.

Именно това, че цялата "магия" се случва невидимо за шофьора, без той да има възможност да разбере какво точно прави автомобилът му, може да е изнервящо. Поради тази причина Tesla е вградила голям дисплей на мястото, където на обикновените автомобили са вградени стрелките за скорост, обороти, гориво и т.н. Когато Model S е на автопилот, този дисплей показва изображение на колата, което показва ясно как тя вижда пътната обстановка.

Хората, които са пробвали автопилота на Tesla, обясняват, че чувството колата да поеме контрола е необичайно. Дисплеят пред шофьора му напомня да си държи ръцете на волана в случай, че е необходима намесата му. Това напомняне обаче е по-скоро с цел спазване на закона, отколкото с практическа важност, тъй като Model S и сам завива напълно компетентно, според думите на тествалите го.

Общо взето автопилотът се държи като старателен тинейджър, който се учи да управлява под надзора на възрастен.

Той просто спазва ограниченията за скоростта, стриктно следи маркировката и действията на другите участници в движението. Понякога дори като че ли се опитва да впечатли със скоростта на реакцията си и прецизните маневри. Но когато маркировката изчезне от погледа му, автопилотът се обърква.

Ето и видео на целия експеримент:


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.