Бихте ли се облекли в диаманти? Или поне в нещо, направено от диамантени нанонишки?

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 08 ноември 2016 в 11:00 2852 0

Кредит gallery.yopriceville.com

Оказва се, че това съвсем не е невъзможно и то благодарение на инженерът и химик д-р Хаифеи Жан (Haifei Zhan) от Queensland University of Technology, Брисбейн, Австралия.
Доктор Zhan се е заел с нелеката задача да открие колкото се може повече начина за използването на новоткрит материал с огромен потенциал – диамантената нанонишка (diamond nanothread-DNT).

Първоначално изобретена от Пенсилванския държавен университет DNT е подобна на въглеродните нанотръбички, кухи цилиндрични тръбички, 10 000 пъти по-тънки от човешки косъм, по-силни от стомана, но пък крехки. Д-р Zhan дори измисля начин да преодолее тази крехкост и да подобри способностите на материала да бъде още по-гъвкав.
„Възможно е вбъдеще DNT да стане масово употребяван във всичко, както пластмасата – от дрехи до коли“ – надява се д-р Zhan, цитиран от sciencedaily.com 

DNT не изглежда твърд като диамант, както може би си го представяте. Името му по-скоро се отнася до начина, по който въглеродните атоми са подредени в структура подобна на диамантената, даваща изключителна здравина.

„Въглеродът е най-разпространеният елемент на планетата и е възобновяем източник, което прави цената на суровия материал изключително ниска. След като се изчисли цената за прозиводството на DNT нанонишката може да бъде използвана първоначално за направата на механични елементи, които трябва да бъдат едновременно много здрави и много леки, като корпусите на самолетите, например. Също така смятам да тествам DNT за двумерни структури, които по-нататък могат да бъдат използвани за направата на екрани и други елементи в електрониката. Не на последно място искам да видя възможностите на материала да бъде използван в разработването на текстилни нишки и влагането им в бронежилетки и заместването на стоманените въжета при строенето на мостове.“ – казва в заключение доктор Zhan, обнадежден от хилядите възможни приложения на новооткрития материал.

Цялата научна публикация за възможностите, които крие DNT можете да откриете в рецензируемото списание Nanoscale тук

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !