Да върнем душата на продуктите и работата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 февруари 2020 в 14:15 2148 0

Кредит Universal Robots

Днес в индустрията поддържаме бариера между човешката дейност и работата на машината. Но за да създадем индустриална стойност утре, трябва да се намери път към взаимодействието между хората и роботите.

Ще останем ли безработни заради роботите? Не, защото нямаме, нито някога ще имаме машини и технологии, които да могат да заемат абсолютно всички работни места. Ако обаче извършвате повтаряща се и монотонна работа, ще трябва да се примирите с факта, че вашите задачи или работно място може да се променят, тъй като роботите стават по-гъвкави и интуитивни за този вид работа.

Точно така е! Безотговорно е хората да се използват като машини. Не е здравословно нито за тялото, нито за ума да извършват едни и същи движения, като например зареждане на сурови парчета за преработка в машина през целия ден.
Внедряването на технологията на роботите, разбира се, не се отнася само до освобождаване на хората от механично повтарящите се дейности. Става дума за използване също и на ресурси и машини, които възможно най-оптимално дават възможност на производствения процес да протича без прекъсване.

Когато става въпрос за създаване на висококачествени елементи, роботите изпълняват задачите с много по-голяма точност, фокус и издръжливост, отколкото сме способни ние хората през дълъг работен ден. Но човешкият аспект е леко изгубен някъде в това развитие, където роботите, оградени от работна клетка с оглед на безопасността на фабрично ниво, доминират в производството. Всъщност, абстрахирайки се от мотото „машини вместо хора“, развитието и технологията се насочват към човека и машина с оглед на тяхното сътрудничество.

В индустрията и обществото на утрешния ден ще използваме роботи за досадни и предсказуеми задачи и хора за боравене с непредсказуемото, които добавят душа към продуктите – като персонализирани стоки с изключително високо качество, където се обръща по-голямо внимание на детайлите.

Всъщност, съвременните роботи целят да дадат на индустриалните работници по-голямо влияние над производството. Ценните знания се изграждат с опит, които роботите не могат усвоят.

Само хората могат да се възползват от знанията - креативните хора, които решават проблеми и подобряват продуктите. Един опитен производител на шкафове може да види парче дърво и да каже: „От това парче дърво би станала прекрасна маса“. Робот не би могъл да направи това.

Към настоящия момент се наблюдава голяма разлика в процеса на създаване на стойност след първите четири индустриални революции: механизация, електрификация, автоматизация и сега дигитализация. Говорим за загубата на стойност в производството, която трябва да се поправи в петата индустриална революция.

Ценностите в света са създадени чрез индустриално производство, но производствената среда е оставила креативните хора далеч от производствената индустрия. Сега новото поколение колаборативни роботи ни дава възможност да гледаме на роботите по нов начин.

Няколко играчи от електронната индустрия са приели възможностите на новите колаборативни роботи, наричани още коботи, при сърце. В тези компании роботите и хората работят рамо до рамо, взаимодействайки един с друг. Това води до повишена производителност, подобрено задържане на персонала, оптимизиране на разходи за обучение и като цяло значително по-висока конкурентоспособност.

Същото се случва и при монтажната линия на BMW. Големият технологичен пробив са „сетивата“ на съвременния робот под формата на сензори, камери и други функции за безопасност. Човекът работи в тандем с робота, а това е квантов скок от конвенционалните и потенциално опасни промишлени роботи.

Universal Robots създава коботи, а коботите най-точно казано реализират петата индустриална революция. Хората могат да използват коботи, за да придадат душа на своите продукти не къде да е, а именно във фабриката, където се създават продукти.

Потребителите са все по-склонни да плащат висока цена за специализирани продукти и продукти с идентичност, именно защото искат да се чувстват специални. Въпреки, че разходът за придаването на индивидуалност на продукта е допълнителен, благодарение на колаборацията между хора и коботи, производителят многократно може да увеличи както производството, така и продажбите на качествени стоки.

Така че, нека изкараме роботите от клетките, да върнем креативните хора в производствените индустрии и да вдъхнем душа на продуктите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !