Електронното здравеопазване влиза в дома ви

Наука OFFNews Последна промяна на 24 януари 2020 в 14:30 2033 0

Всичко в днешно време се дигитализира. Все по-често говорим за електронно правителство, електронни дневници в училищата, електронни винетки за колите и т.н. Вероятно сте чували и за концепцията електронно здравеопазване, макар и да не знаете какво точно представлява.

Електронното здравеопазване (eHealth) е сравнително нова концепция, подкрепена от прилагането на електронни процеси и комуникация. Смята се, че тя датира поне от последното десетилетие на миналия век, макар да се разви основно през последните години. Позната на места и с термина здравната информатика, тя обхваща цифровите процеси в здравеопазването, докато други я използват в по-тесен смисъл – да се грижиш за здравето си чрез интернет.

Това вклчюва платформи за онлайн прегледи, джаджи, проследяващи телесните ни показатели, комплексни софтуерни решения за телемедицина и управление на болници.

Един много добър пример за електронно здравеопазване у нас без съмнение е Consento. Става дума за българска електронна платформа за онлайн прегледи, която позволява на потребителите много по-лесно и бързо да вземат мерки за медицинските състояния, в които се намират.

Платформата вече обединява десетки лекари от всички специалности, така че без проблем ще намерите ортопед, офталмолог, ендокринолог или друг вид доктор за онлайн прегледи. Създадено е и специално мобилно приложение, което позволява да си запишете час за преглед онлайн без никакъв проблем. То е налично както за потребителите със смартфони с Android, така и за тези, които използват айфони.

Веднага след записване на час се получава потвърждение по електронната поща за максимална сигурност, че преглед ще има. След това, в деня на самия преглед, също ще получите известие, така че да не пропуснете поради разсеяност ангажимента, който имате. Разбира се, също толкова лесно е и да отмените насрочената консултация, в случай че има промяна в плановете ви и нямате възможност да я проведете в този ден.

Голям плюс е, че чрез платформата всички ваши медицински документи се съхраняват сигурно на едно място, така че да са достъпни за вас и лекуващия ви лекар и да опростят максимално административната страна на нещата.

Едно е ясно – електронното здравеопазване ви спестява много време, ресурси и нерви, като в същото време ви помага да се погрижите за здравето си, без да губите време и без да усетите какъвто и да е било дискомфорт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !