Големият брат гледа: Изкуствен интелект тества китайците за лоялност към комунистическата партия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2022 в 00:01 22755 2

Националният научен център Хъфей

Кредит Hefei Comprehensive National Science Center

Националният научен център Хъфей в източната китайска провинция Анхуей, показва „изкуствен интелект, който дава възможност за партийно изграждане“.

Китай е създал система с изкуствен интелект (AI), която може да оцени лоялността на членовете на комунистическата партия, съобщава азиатската преса.

Алгоритъмът е разработен от изследователи от Националния научен център Хъфей (Hefei Comprehensive National Science Center). Той може да анализира израженията на лицето и мозъчните вълни („facial expressions and brain waves“) на членовете на комунистическата партия, за да определи колко внимателни са на уроците по политическо образование.

Кратко видео, качено в Weibo акаунта на центъра Хъфей, разказва, че проектът е пример за „изкуствен интелект, който дава възможност за партийно изграждане“.

Публикацията в Weibo по-късно е изтрита, но текстово резюме на видеото, създадено в чест на годишнината на ККП от 1 юли, остана достъпно в интернет архива в понеделник.

„Гарантирането на качеството на партийно-членската дейност се превръща в проблем, който се нуждае от съгласуване“, се казва в текста.

„Това оборудване е вид интелигентна идеология, използваща AI технология за извличане и интегриране на изражения на лицето, показания на ЕЕГ и проводимост на кожата ... което прави възможно установяването на нивата на концентрация, разпознаване и овладяване на идеологическото и политическо образование, така че да се разбере по-добре неговата ефективност", се казва в описанието.

„Той може да предостави реални данни за организаторите на идеологическо и политическо образование, така че те да продължат да подобряват своите методи на обучение и да обогатяват съдържанието“, се казва в него.

В описанието се съобщава също, че устройството разчита на „емоционално интелигентно изчисление“, наред с други методи, за да измери до каква степен субектите „се чувстват благодарни на ККП, правят каквото им казва и следват нейното ръководство“.

Големият брат

Преди публикацията да бъде изтрита, някои коментари заклеймиха идеята като „високотехнологично промиване на мозъци“, а други се позовават на антиутопичния роман на Джордж Оруел „1984“, цитирайки „Големият брат те гледа“.

Китайският социолог Сун Да'ан (Song Da'an) обяснява, че публикацията е премахната поради политическа чувствителност. Той смята, че технологията се основава на полиграфа, използван от службите за сигурност.

„Огромният национален научен център на Хефей използва биотехнологии за измерване на лоялността на партийните членове и кадри“, разказва Сун. „Това показва, че ККП става все по-тоталитарна.“

„В логиката на едно тоталитарно общество все повече и повече се набляга на усъвършенстването на контролируемостта, а партийните членове се разглеждат като винтове [които могат да се разхлабят] и потенциално да вредят и да са врагове на машината“, подчертава Сун.

„Те използват тази технология, за да третират всички членове на партията като потенциални агенти срещу ККП“, отбелязва Сун. „Използването на тези технологии върху длъжностни лица показва тъжното състояние на нещата в партийните редици."

Китайски журналист коментира текущите събития: „Те консолидират властта си, за да я задържат по-здраво. Трябва ли режим, който служи на народа, да се страхува от загуба на политическа власт?“

„Всевиждащото око“

През 2018 г. властите в провинция Джъдсян (Zhejiang) са инсталирали „всевиждащо око“ в класна стая в гимназия, за да се разбере кои ученици не внимават или заспиват в час, съобщават официални медии.

Новата система в гимназия № 11 в Хангжу свързва камера за наблюдение със софтуер за разпознаване на лица, който проследява движенията и изражението на лицето на учениците, съобщава вестник Zhejiang Daily.

Технологията е част от изпитание на софтуер и системи за наблюдение, които могат да бъдат внедрени другаде като част от разработването на „умни кампуси“, пише вестникът.

„Системата... може да извършва статистически анализ на поведението и изражението на учениците в класната стая и да предоставя навременна обратна връзка за необичайно поведение“, се казва в доклада.

Данните, събрани от системата, ще бъдат анализирани от софтуера и твърде невнимателно или сънливо поведение ще генерира подкана към учителя да уведоми нарушителя, се казва в съобщението.

Масовото наблюдение се превръща в тенденция в Китай

Въпреки че усъвършенстваната система за лицево разпознаване на училището в Хангжу е шокираща за много потребители, не за първи път усъвършенстваната китайска технология за лицево разпознаване предизвиква противоречия.

През декември 2017 г. китайската медия The Paper съобщи колко напреднала е станала масовата китайска система за наблюдение.

Кореспондентът на BBC Джон Съдуърт е бил поканен да тества системата за лицево разпознаване в Гуейанг, Китай. За местната полиция са били нужни по-малко от 7 минути, за да открие Съдуърт и да го „арестува“ на място.

Китайските власти вече използват технологии за разпознаване на лица в много области. Новинарски материал на Sina през март 2018 г. съобщава, че полицейски служители в Шенжен експериментират с модерни технологии за разпознаване на лица, за да идентифицират пътниците и да покажат лицата им на екрани, разположени на големите кръстовища на града.

Според полицията в Шенжен технологията за разпознаване на лица успешно е уловила 13 390 „нарушители пешеходци“ в рамките на период от шест месеца. Лошото поведение, уловено от тези системи за наблюдение, може също да повлияе на "социалния кредитен рейтинг" на местните граждани, което може да означава например, че някой ще има затруднения при кандидатстване за заеми в бъдеще. Изследователите смятат, че трябва да има баланс между защитата на личния живот и наказването на честите нарушители. Засега изглежда, че този баланс е трудно да се намери. Въпреки инсталирането на повече устройства за наблюдение по китайските улици, има малък напредък в приемането на съответните закони и политики за защита на поверителността на китайските граждани.

Източник:

Chinese researchers develop device they say can test loyalty of ruling party members, Radio Free Asia

Big Teacher Is Watching You! Hangzhou High School Introduces Facial Recognition to Monitor Classroom Behavior, whatsonweibo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

10.07 2022 в 12:48

Путин харесва това и го иска за новия СССР!

1005

1

Shanying

08.07 2022 в 11:38

Поправете си китайските имена. Правилното изписване на български е "Хъфей", "Джъдзян", "Шънджън", "Ханджоу", Сун Да-ан. А за "Гуейанг" дори не мога да предположа кой град сте имали предвид... За правилната транскрипция на български вижте повече тук: http://china.edax.org/?p=326, или се консултирайте със специалист.