08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хлебарки са управлявани със силата на мисълта (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 юни 2015 в 10:26 64893

Хлебарки се движат, управлявани със силата на мисълта от китайски студенти инженери на ежегодната конференция по робототехника IEEE RAS.

Студенти от Шанхайския университет Джао Тонг са разработили система, позволяваща на човешкия мозък да управлява насекомо - де факто това е истински биоробот, подчиняващ се на своя господар, съобщава сайтът на университета.

На конференцията по роботика те показали как могат да накарат хлебарка да не се движи по права линия, а по крива, S- и Z-образна пътека. За тази цел, доброволец с електроенцефалограф, регистриращ активността на моторния кортекс на мозъка му, докато човекът си представя, как се движи по S- и Z-образна пътека. 

Тези данни се предават чрез Bluetooth към компютър, а той интерпретира сигнала и го преобразува в команда, която се подава на малко устройство, прикрепено към гърба на насекомото. Това устройство предава слаби електрически разряди, които стимулират чувствителните антенки на хлебарките, карайки насекомото да тръгне в желаната посока.

Подобна технология за управление на хлебарки преди време са показали и инженери от Тексаския университет. Те предлага да се използват тези "биороботи", за да се проучат райони с природни бедствия. Но техните хлебарки се управляват само от компютър, а не чрез мисли на човек.

Китайските изобретатели смятат, че този подход има голямо бъдеще и имат намерение да усъвършенстват и разширят функциите на технологията си върху групи хлебарки.


Бацилус Булгарикус 22.06 2015 в 18:38 3
+ 0
- 0
Де факто и хората сме така, само че с по-съвършени методи. Няма жици и електроника, а по телепатичен път - от някакви същества технически по-развити. За съжаление всички реални изследвания на този феномен са засекретени от военните.
gezata 19.06 2015 в 08:47 2
+ 0
- 0
Много интересна и интригуваща новина./И все пак моля, редакторите да прочитат преди да пускат новините - има доста досадни правописни грешки, дори в заглавието!/
Пичкоманда 18.06 2015 в 13:14 1
+ 1
- 0
тва колко е яко, не е истина! :D
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.