08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как се прави 3D графен (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2016 в 13:45 120430
Снимка: University at Buffalo

Инженери от университета в Бъфало, от Канзаския щатски университет и от китайския технологичен институт Харбин изглежда са открили надежден метод за правене на 3D-форми от графен.

Графенът е материал, на който се възлагат големи очаквания. Открит през 2004 г., той е един милион пъти по-тънък от човешкия косъм, 300 пъти по-здрав от стомана и е най-добрият известен проводник на топлина и електричество при стайна температура. Тези негови качества, освен в други сфери, могат да помогнат и на компютрите да станат по-бързи, на батериите да станат по-мощни и на соларните панели да станат по-ефективни. Материалът обаче е много труден за манипулиране отвъд естествената му двуизмерна (плоска) форма.

Доскоро учените замразяваха графена, за да създадат триизмерни предмети от него. Процесът сработваше, но само с прости структури, които имаха ограничено комерсиално приложение.

Друг вариант е използването на 3D-принтер. В този случай учените обикновено смесват графена с полимер или друг сгъстител. Това помага структурата да не се разпадне. Когато обаче полимерът се премахне чрез термален процес, деликатната структура се разваля.

Изследователският екип от инженери обаче са намерили ново решение. Изследването им, публикувано в научното списание Small на 10 февруари, описва как чрез употреба на модифициран 3D-принтер и замразена вода може да се образуват оформени като решетка кубчета от графенен оксид. Това може да е важна стъпка към правенето на графена комерсиално използваем в електрониката, медицинските устройства и други области.

В своя експеримент изследователският екип е смесил графенен оксид с вода. След това те отпечатали решетъчна рамка при -25°C. Графенът е затворен като в сандвич между слоевете лед, като ледът всъщност е структурната поддръжка.

След това решетката се потапя в течен азот, който помага за образуването на още по-здрави водородни връзки. После решетката се поставя в замразяваща сушилня, където ледът се превръща в газ и се премахва. Крайният резултат е комплексна, триизмерна структура, направена от графенен аерогел, която запазва формата си при стайна температура.

Сега изследователите планират да надградят своето откритие, чрез изследване на това как да се създадат аерогелни структури от няколко материала.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.