Колите без шофьори тръгват по британските пътища догодина

Обединеното кралство ще отдели финансови средства за развитието на „умните“ автомобили

Александър Александров Последна промяна на 16 март 2016 в 17:23 2687 0

Кредит Toyota

Великобритания възнамерява да вложи средства в развитието на автономни самоуправляващи се автомобили. Този технологичен сегмент включва различни картографски, радарни и сензорни технологии, позволяващи на колите да се движат сами без шофьор или поне да извършват дейности като паркиране.

През последните няколко години Google постигна сериозни резултати в сферата на автономните коли, а от скоро към нея се присъединиха и производители от бранша като Mercedes и Ford. А британският външен министър Джордж Осбърн заяви преди дни на обсъждане на бюджета, че страната ще въведе редица мерки в подкрепа на развитието на сектора.

Според политика от управляващата Консервативна партия, колите без шофьор може би са „най-значимата промяна в транспорта от изобретяването на двигателя с вътрешно горене“. Осбърн добави, че първите тестове на автономни возила по британските пътища ще започнат от следващата година.

Целта на кабинета е да позиционира страната като един от лидерите в този перспективен сегмент. Финансиране за иновации в бранша ще бъде отделено чрез държавния „Фонд за интелигентна мобилност“, чиито бюджет ще бъде 100 млн. паунда и ще бъде разпределен между няколко сфери на транспортни иновации.

До момента 20 млн. паунда вече са разпределени между осем проекта за развитие на автономни коли, сред които има както роботизирани транспортни средства за обслужване на хора с увреждания, така и центрове за тестване на автомобили без шофьор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !