Компания 3D ще отпечата цял квартал от къщи - по-евтино и по-бързо (видео)

Този уникален строителен проект може да изпълни мечтата за достъпни жилища на много хора

Ваня Милева Последна промяна на 21 юни 2022 в 00:01 11769 0

3D отпечатан цял квартал от къщи
Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин на строителната площадка в Пуласки. Кредит: Alquist 3D

Американска строителна компания Alquist 3D ще построи 200 3D отпечатани къщи в щата Вирджиния през следващите пет години. Това е най-големият строителен проект досега, включващ използването на технология за 3D печат, който ще бъде завършен до 2027 г. и има за цел не само да бъде футуристичен и устойчив, но и евтин.

Чрез своя „Проект Вирджиния“ компанията има за цел да предложи достъпни и здрави домове на хората, живеещи в отдалечени и слабо обслужвани региони на САЩ. Първата демонстрация на проекта се проведе на 29 април в град Пуласки във Вирджиния. Alquist 3D избра градовете Пуласки и Раонаке за своя проект, тъй като търсенето на бюджетни жилища внезапно нарасна в тези райони след COVID-19.

В интервю за TIME, главият изпълнителен директор на Alquist 3D, Закари Манхаймер заявява:

„С моделите на миграция, които се променят поради пандемията, климата и икономическите страхове, по-малките общности като Пуласки имат огромна нужда – и невероятна възможност – да разработят жилища на достъпни цени за нови жители".

Защо имаме нужда от 3D отпечатани къщи?

Достъпните домове се превърнаха в далечна мечта за хората, живеещи в много страни. За немалко хора да си купят собствено жилище е недостъпна мечта.

Всяка година у нас цените на жилищата нарастват с около 5% и средната цена за закупуване на жилище са най-високи от рекордната 2008 г. насам. Ситуацията не е по-различна в другите страни по света, независимо дали са икономически развити или не.

3D печатът има за цел да намали поне част от тези разходи.

Слоеве бетон, излизащи от дюзата на 3D принтера NEXCON. Кредит: Alquist 3D

Докато работи по предишния си проект за 3D отпечатан дом за организацията Habitat for Humanity в Аризона, строителният екип на Alquist 3D установява, че технологията за 3D печат води до къщи с 15% по-малко строителни разходи на квадратен метър. Броят на работниците и времето, необходимо за построяване на такива къщи, също са ниски в сравнение със съвременните строителни методи.

Освен това, 3D отпечатаните сгради използват по-малко дървен материал (цените на дървения материал са скочили неимоверно след COVID-19 поради голямото търсене, но сега те падат). Всички тези фактори правят 3D отпечатаните домове привлекателна и много по-достъпна алтернатива на традиционните домове. Alquist 3D смята, че мисията на компанията е да осигури достъпни жилища за всички.

Как се отпечатват къщи?

За  „Проекта Вирджиния“ Alquist 3D си партнира с Black Buffalo, индустриален производител на 3D принтери. Строителната компания ще използва принтерите NEXCON на Black Buffalo, които могат да изграждат множество 3D отпечатани домове чрез производство на стоманобетон под формата на слоеве и фиксирани шаблони. Принтерът NEXCON тежи около 19 тона и може да се използва за изграждане на дори триетажни конструкции.

Подобно на 3D печата на пластмасови продукти, процесът на отпечатване на бетонен дом също започва с компютърна програма за разработване на дигитален модел на къщата. След това 3D принтерът отпечатва слоеве от бетон и тези слоеве се подреждат в редове според проектаа. Процесът продължава, докато не бъдат построени всички стаи, стени и други бетонни части на къщата.

Екипът на Alquist 3D твърди, че техният строителен подход е по-бърз от традиционния процес на изграждане, тъй като те могат да завършат къща около две до три седмици по-рано от обичайното време. Цената на 3D дом, построен по "проекта Вирджиния", вероятно ще падне между $175 000 и $350 000 в зависимост от местоположението му и застроената площ или размера. Компанията се надява, че нейните 3D отпечатани домове ще задоволят жилищните нужди на достъпни цени на финансово затруднени общности, живеещи в селските райони на Вирджиния.

Технологията за 3D строителен печат обаче все още е в началната си фаза. За да го реализират в голям мащаб, компании като Alquist 3D трябва да преодолеят различни предизвикателства, свързани с интегрирането на електрически модули и уреди, изграждане на високи конструкции и инсталирането на ВиК системи в 3D отпечатаните домове. 

3D отпечатан дом звучи като обещаваща технология, особено що се отнася до необходимостта от жилища на достъпни цени. Би било наистина интересно да видим как учени и компании като Alquist 3D се справят с различните ограничения на тази технология и превръщат 3D печата в основен подход за строителство.

Източник: Virginia is about to 3D-print an entire neighborhood of homes — and it’s cheaper than you think, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !