Най-големият център за колаборативни роботи в света отваря врати в Дания

Датските компании по роботика Mobile Industrial Robots и Universal Robots инвестират 36 млн. долара в разработка и производство на роботи

Universal Robots Последна промяна на 09 февруари 2020 в 00:02 2913 0

Кредит Universal Robots

Министърът на промишлеността, бизнеса и финансовите въпроси на Дания, Симон Колеруп, разкри в какво ще се превърне новия дом на Mobile Industrial Robots (MiR) и Universal Robots (UR), двете водещи компании в процъфтяващата датска индустрия по роботика. Те ще споделят 32 000 м2 в нов кобот център в град Оденсе, сърцето на бързо разрастващия се клъстер за роботика в Дания.

С финансова подкрепа от американската компания-майка Teradyne, Mobile Industrial Robots (MiR) и Universal Robots (UR) се сдобиха с 50 000 м2 строителна площ в Оденсе, където 36 милиона долара ще бъдат инвестирани в изграждането на голям кобот център в световната „столица на коботите“. Колаборативните роботи или коботите са най-бързо развиващият се сегмент в индустриалната автоматизация. Коботите са вид user-friendly роботи, които могат да работят в тясно сътрудничество с хората, без да се нуждаят от специални условия за безопасност, подобрявайки както работната среда, така и производителността.

Новият кобот център подкрепя мисията на Teradyne за укрепване на значителните резултати, които MiR и Universal Robots са постигнали в глобален мащаб.

„На световно ниво MiR и Universal Robots водят революцията на колаборативните роботи, която предоставя решения за автоматизация на различните по големина компании – от малки до големи. Teradyne продължава активно да инвестира в развиването на нови продукти, решения, канали за продажба и тези нови съоръжения са част от нашата стратегия за развитие“, заяви Марк Ягиела, президент и изпълнителен директор на Teradyne. „Открихме нещо специално в Дания. Датската комбинация между иновативен индустриален дизайн и практическия бизнес смисъл създадоха перфектна комбинация за тази новопоявила се индустрия. Способността да накараме роботите да работят съвместно с хората е нещо, с което не сме се сблъсквали никъде другаде по света и именно затова сме много развълнувани, че ще разширим тези възможности в Одензе.“

Това не е първият път, в който MiR и Universal Robots финансират развитието на роботи в Дания. Към днешна дата Teradyne е инвестирала повече от половин милиард щатски долара в двете млади датски компании за роботи, и двете се развиват бързо.

Очакван ръст на работните места в бъдеще

Строителният обект се намира в индустриалния квартал на Одензе, близо до сегашната централа на Universal Robots, която също ще стане част от новия център за коботи. Двете компании ще продължат като отделни дружества с цел да създадат привлекателна среда, която да спомогне за привличане на нови служители, за да се улесни непрекъснатият растеж, очакван през следващите години.

„Дания е лидер на глобалния пазар за коботи. Амбициозната инвестиция в най-големия коботен център точно в Одензе има смисъл“, заяви Томас Висти, изпълнителен директор на Mobile Industrial Robots. „Силна, професионална среда с превъзходни съоръжения ни позволява да привлечем таланти от цял свят.“ Mobile Industrial Robots нае 100 нови служителя през последната година, а Universal Robots добави 280 нови служители през последните две години. Днес двете компании имат съответно 160 и 450 служители в Дания. За Universal Robots работят почти 700 служители по целия свят, докато персоналът на MiR наброява общо около 220 в световен мащаб.

База за уникални таланти в Дания

Юрген Вон Холен, президент на Universal Robots вижда голям потенциал в пазара на коботи. „ Този пазар се очаква да достигне почти 12 милиарда долара през 2030 г, според проучване на ABI Research. Търсенето на датски коботи означава, че ние се разрастваме извън настоящите си офиси в Oдензе, както в Universal Robots, така и в MiR “, сподели той. „Одензе има стабилна екосистема от таланти и за нас е огромна радост, че имаме възможност да инвестираме дългосрочно в уникалната среда на роботи, която градим през последните 10 години.“

Датския клъстер на роботика в процес на възход

Датската индустрия по роботика в момента процъфтява, годишното проучване за 2019 г. на търговската асоциация Odense Robotics показва, че в момента 8 500 души работят за датски компании по роботика, 3 900 от тях в и около Одензе, третият по големина град в Дания. Ако индустрията продължава да следва този растеж, датската индустрия за роботи ще наеме 25 000 служители през 2025 г. според датската компания за анализ Damvad.

Не само броят на служителите нараства. Общите приходи на датските компании, които се занимават с роботика, са нараснали с 18 процента през 2018 г., достигайки 995 милиона долара, като износът се е увеличил с 26 %. Тези данни са особено значими, тъй като само преди 15 години Дания не е имала индустрия по роботика.

За Mobile Industrial Robots

Mobile Industrial Robots (MiR) разработва и предлага на пазара най-напредналата линия от колаборативни и безопасни автономни мобилни роботи (AMR), които бързо, лесно и икономически ефективно управляват вътрешната логистика, освобождавайки служителите за дейности с по-висока стойност. Стотици от средните по големина до големи мултинационални производители и логистични центрове, както и няколко болници по света, вече са внедрили иновативните роботи на MiR. Компанията бързо създаде глобална мрежа за дистрибуция в повече от 60 държави с регионални офиси в Ню Йорк, Сан Диего, Сингапур, Франкфурт, Барселона, Токио и Шанхай. През 2019 г. MiR генерира приходи от 44 милиона долара. Основана и управлявана от опитни датски професионалисти в индустрията по роботика, компанията е със седалище в Одензе, Дания. За повече информация посетете www.mobile-industrial-robots.com.

За Universal Robots

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

За Teradyne

Teradyne (NASDAQ:TER) предлага на пазара висококачествени иновации като смарт устройства, животоспасяващо медицинско оборудване и системи за съхранение на данни. Компанията усъвършенства тестови решения за полупроводници, електронни системи, безжични устройства и други продукти, които функционират така, както са проектирани. Предложенията за индустриална автоматизация на компанията включват колаборативни и мобилни роботи, които помагат на производителите да подобрят производителността и да намалят разходите си. През 2019 г. Teradyne генерира приходи от 2,3 милиарда щатски долара и днес работят 5 400 души по целия свят. За повече информация посетете teradyne.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !