19 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Не разчитайте на изкуствен интелект да разберете дали една гъба е отровна

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 август 2017 в 09:44 64311
Снимка: Lucas Dumrauf / Creative Commons

Новината, че е пуснато приложение, което обещава, че с помощта на "революционни алгоритми на изкуствен интелект" може да определи вида на гъби по една единствена снимка, разтревожи миколози и специалисти-гъбари. Те го нарекоха "потенциално смъртоносно", ако хората го използват, за да идентифицират ядливите гъби, съобщи The Verge.

Както казват гъбарите - всички гъби са ядливи, но някои са ядливи само веднъж.

Приложението е разработено от Никола Шериф (Nicholas Sheriff). То се нарича просто "Гъби" (Mushroom) и е на разположение в App Store. "Просто насочете вашия смартфон към някаква гъба и нашият революционен изкуствен интелект веднага ще я разпознае, а също и цветя и дори птици", - се посочва в описанието на приложението. Но при проверка на журналистите от The Verge се оказва, че приложението не може да различи печурки от кестенови гъби. 

Разбира се, в App Store и Google Play се предлагат десетки подобни приложения, но те са каталози със снимки и описание, които не претендират, че имат "машинно зрение" и "революционен изкуствен интелект". Използването на такива определения дават на потребителите фалшиво чувство за увереност в непогрешимостта на програмата. А това чувство може да има опасни последици.

Накрая, основният проблем на приложението е, че гъбите често е невъзможно да се идентифицират само по външен вид.

"Например, отровната карболова печурка. Тя не е много по-различна от обикновената печурка. За да определи точно, че това е опасната гъба, трябва да се счупи дръжката й (вътре е жълта) или да се помирише - тя мирише на карбол" - разказва микробиологът Колин Дейвидсън (Colin Davidson) пред The Verge.


+ 1
- 0
Дарвин потрива ръце. А иначе - познавам десетки любители на ай-ай-ай устройства и не си представям някой от тях да тръгне да бере гъби по този начин.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.