05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Оператор контролира самолет със силата на мисълта (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 февруари 2015 в 10:19 70541
Снимка: Brainflight

В Лисабон се състоя представяне на проекта на Brainflight: човек успя да осъществи излитане и кацане, както и контрол на движението на безпилотен летателен апарат само с мисъл. За новата технология съобщава сайтът gizmag.com, а данните за проекта са изнесени в портала за научни изследвания и иновации по транспорта (Transport Research & Innovation Portal - TRIP) към Европейската комисия.

Операторът има на главата си електроенцефалографски шлем, който измерва активността на мозъка. Човекът си представя желаното движение на безпилотния апарат, a специална програма превръща мозъчните сигнали в разбираема за апарата команда. Всъщност, електрическите сигнали в мозъка на оператора служат като входни данни за безпилотния самолет. Все пак е нужно известно време за обучение по този метод, но той е напълно безопасен за здравето, според авторите на проекта.

Системата успешно мина тестовете в симулатор на полета на четириместния граждански самолет Diamond DA42 и те се надяват скоро да го използват в реални полети. "Нашият подход позволява да се управляват самолети със същата лекота, с която хората ходят и тичат. В резултат на това, натоварването на професионалните пилоти ще се намали и много хора с увреждания ще могат да овладеят тази професия," - се казва в прессъобщение на компанията Tekever, един от участниците в проекта.

Системата Brainflight  е преработена версия на модел, създаден през 2013 г. в Университета на Минесота. Учените са успели да трансформират електрическата активност на мозъчните команди, предавани на квадрокоптер (хеликоптер с четири винта). Управлението на хеликоптер изисква предварително обучение: операторът в началото се учи да насочва в определена посока курсора на екрана с една степен на свобода (ляво / дясно), после преминава към двумерни задачи, а след това работи с компютърен модел на хеликоптер и накрая - с истински квадрокоптер.


Dobril 28.02 2015 в 10:28 1
+ 1
- 0
Видеотелефоните доживяхме, ама нещо скучни се оказаха.
Биониката обаче, яко ще промени много неща.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.