Първата морска костенурка с 3D-напечатана челюст (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 май 2015 в 13:40 5033 0

Кредит BTech

Морска костенурка наскоро получи челюст, напечатана с 3D-принтер. За първи път и костенурките се възползват от новата технология, съобщава 3DPrint.com.

От седемте вида морски костенурки, които живеят в момента, четири от тях са класифицирани като "застрашени" или "критично застрашени", с други две - като "уязвими". Един от най-застрашените видове, наречен карета (Caretta Caretta), се среща в Атлантическия, Индийския и Тихия океан, както и в Средиземно море. Но, тъй като те снасят яйцата си на сушата, за съжаление, са особено уязвими от негативното влияние на човека.

Морска костенурка от вида Caretta Caretta със значителни повреди на горната и долна челюсти е донесена наскоро в Изследователския център за спасяване и рехабилитация на морските костенурките към Университета в Памуккале (PAU), Турция. По оценка на екипа на центъра, костенурката, която наричат ​​AKUT3, не е в състояние да се храни сама в дивата природа.

Оказва се, че най-доброто решение за костенурката е 3D-технологията и колективът от PAU се обръща към частната турска компания BTech с богат опит с 3D-принтирането за медицински цели.

С помощта на компютърна томография, екипът на BTech създава 3D модел на засегнатите райони от челюстите на костенурката. На базата на получения модел, експертите на BTech създават имплант, 3D-принтиран от титан.

Операцията е успешна и пациентът се възстановява доста добре. Ветеринарният лекар на костенурката, д-р Анъс Андерсън (Anas M. Anderson), отбеляза, че костенурката не показва никакви признаци на отхвърляне на импланта след постоперативния преглед 18 дни след процедурата.

Така, може да се каже, че турската морска костенурка е първата в света, която се е възползвала от 3D-технологията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !