Президентът на Турция използва FaceTime, за да се справи с военния преврат

Докато в страната достъпът до социалните медии е ограничен

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2016 в 11:48 2729 0

Президентът Реджеп Ердоган, същият, който системно ограничаваше достъпа на хората до социалните мрежи, спаси властта си благодарение на тях.

По време на опита за военен преврат в Турция, Реджеп Ердоган, скрит на сигурно място, използва приложението за видеоразговори FaceTime на Apple по време на предаване на турска телевизионна мрежа.

"Няма сила, по-висока от властта на народа", заяви Ердоган на журналистката в студиото от екрана на iPhone. Той призова своите привърженици да излязат на улиците и да го подкрепят. И именно разпространението на видеоклипа от изявлението на Ердоган в социалните мрежи, може би, обърна хода на събитията.

От както се разви ситуацията, достъпът до социалните медии в страната е ограничен. Facebook, Twitter и YouTube, бяха блокирани, според Ройтерс, и все още е неизвестно дали турското правителство е отговорно за това. При последните кризи правителството принуди доставчиците на интернет услуги в страната да блокират достъпът до социалните медии в опит да попречат на опозиционните сили да се организират и общуват.

Официалният Twitter акаунт Policy написа, че въпреки че услугата не може да бъде блокирана в Турция, компанията забелязва забавяне на скоростта в страната. Dyn, компания за интернет анализи, потвърди пред New York Times, че Facebook и Twitter трафикът е "удушен до точката на неизползваемост".


Въпреки опитът да се изключат социалните медии, на Facebook Live  се вижда голям скок в активните видео потоци от Турция.

Тук са събрани стриймове и видео. Просто трябва да задържите курсора на мишката върху някоя от сините точки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !