Работното място на бъдещето: Ще работим като роботи или заедно с роботите?

Universal Robots Последна промяна на 20 март 2020 в 13:13 4912 0

Кредит Universal Robots

Българската индустрия ще пропусне огромен потенциал, ако българските производители продължат да се придържат към остарели начини на мислене, които противопоставят хората срещу машините. Бъдещето принадлежи на компании, които са способни да мислят за концепции, в които хората работят заедно с машините.

Повечето от нас са виждали старите черно-бели снимки, на които са заснети големи производствени халета, пълни с работещи машини, заобиколени от полагащи усърден труд индустриални работници. Виждали сме репортажните кадри на работници в фабриките, стоящи рамо до рамо на монтажната линия, където работят така, сякаш самите те части от зъбното колело в добре функционираща машина. В тези образи усещаме интензивния ритъм на машинните ленти, които насочват цялата човешка дейност, осъществявана с точността и монотонността на робот.

Хората срещу машините

От началото на индустриализацията хората са функционирали така, сякаш са машинни части в производствените съоръжения, извършвайки тривиална, изтощителна и скучна работа. Като човешки роботи. ДНК-то на индустриализацията е била ефективност, последователност, надеждност и прецизност - като машината и производствените мощности, с които хората са сравнявани. Хората са оценявани по следните категории: кой беше най-добрият, най-бързият, най-прецизният и най-постоянният?

Работното място на бъдещето в цифровизирано общество, базирано на знания

Обществото отдавна е преминало от индустриализация към цифровизиране и базиране на знания. Още по-провокираща е мисълта, че твърде много български производители все още си позволяват да останат в индустриалното мислене на миналото по отношение на ефективно производство на големи количества еднообразни продукти. Това ги ограничава до възможностите на миналото и не им позволява да се възползват от потенциала на бъдещето.

Разбира се, изискванията на индустриалното общество за ефективно и равномерно производство все още в известна степен важат, ако компанията трябва да бъде конкурентоспособна. Но това не е достатъчно. Потребителското търсене се насочва към индивидуално персонализирани продукти и решения, а и това, която им е нужно и искат, се променя често.

Хората заедно с машините

Това поставя нови изисквания към производствените компании. Вече не е достатъчно да разполагате с ефективни производствени мощности, които ден след ден могат да изплюват едни и същи продукти в големи количества. Производствените мощности трябва да са гъвкави и готови за адаптиране, насочени към малки серии и различните изисквания на клиентите. Необходимо е да се адаптират както производствените мощности, така и ролята, която хората играят в производството.

Ето защо трябва да можем да направим крачката от вече поостарелите идеи за хората срещу машините и вместо това да започнем да виждаме възможностите на новото мислене – хората заедно с машините. Ефективните производствени мощности са производствени съоръжения, които използват роботи за задачите, които ще са най-подходящи за тях и съответно използват хората за задачи, в които пък са те са най-ефективни. Ако сме способни да мислим само в плана на хората срещу машините, ние ограничаваме използването на човешкия капитал и пропускаме огромен потенциал за растеж.

Неизползван потенциал за растеж

Често срещано възражение срещу това да оставим роботите да се справят с монотонната, изтощителна и скучна работа в производството е, че служителите ще загубят работата си. Но това възражение се основава на предположение, че роботът и служителят имат едно и също парче пай, което да поделят помежду си, че и роботът, и служителят искат точно този един и същи вид пай.

Въпреки това много компании, които са се възползвали от използването на роботи, са постигнали висок ръст на стойността. Просто паят става по-голям. А и по-разнообразен. Роботът се грижи за монотонната рутинна работа, докато служителят е освободен за други, по-добавящи стойност задачи.

Хората и роботите – силен екип

Всъщност технологията на роботите вече е толкова напреднала, че е възможно хората и роботите да работят в тясно сътрудничество, като се използват колаборативни роботи, известни като „коботи“.

Хвърлихме поглед само на върха на айсберга, когато става въпрос за използване на безбройните възможности за сътрудничество между хората и роботите. Заедно те са силен екип с огромен потенциал за производителите, които решат да се възползват от възможностите, които днешния ден предлага.

Есбен Остергаард, съосновател на датската иновативна компания Universal Robots

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !