Роботи, коботи и човешка дейност

Ваня Милева Последна промяна на 22 януари 2020 в 12:42 3923 0

Днес роботите не са само измислени герои. Истинските роботи все по-често се внедряват във фабрики, складове и всякакви други места за бизнес, където споделят ежедневните задачи със своите колеги - хората. Понякога роботите оказват положително влияние на продуктивността, подпомагайки по-малките компании с по-голяма конкуренция, като позволяват на работниците да се заемат с нови по- интересни дейности и да преустановят досадните повтарящи се задачи. Истории за това може да откриете навсякъде в медиите, като най-често роботите биват „заподозряни“, дори обвинявани в точа, че крадат работата на човека-работник.

Нека разгледаме каква всъщност е връзката на робота, или по-точно на колаборативния робот (кобот) с човешкия труд. За да разберем и отговорим на „обвиненията“, които днес се изравняват на роботите, първо трябва да разберем, че колаборативните роботи са предназначени не да заменят човешкия труд, а да им помагат, за разлика от традиционните индустриални роботи, които вече са били използвани в много индустрии повече от 50 години за да заменят човешкия труд.

Роботите крадат работата ни!

Често срещаме заглавия които пораждат у хората страха, че ще бъдат заменени от роботите като работна ръка и това ще ги остави без работа. Подобно отразяване в медиите и реакцията от страна на държавни служители предполагат, че опасенията за роботи, които изцяло заместват хората, са широко разпространени и изразени.

Разбира се, не всеки е съгласен с това твърдение. Привърженици на роботизираната технология твърдят, че всяка нова вълна от автоматизация - от парни двигатели до компютри - води до опасения, че технологията ще „поеме“ и ще направи човешките работници излишни, но в действителност през годините тя доведе до нетни печалби в създаването на работни места, а не до загуба на такива в дългосрочен план.

Факт е, че повечето работни места изискват уникални човешки умения за изпълнение на конкретни задачи, в същото време последните проучвания предполагат, че по-малко от 10% от работните места могат да бъдат напълно автоматизирани, като по този начин ограничаването на броя работни места вероятно ще бъде „откраднат“ от работниците. Търсенето на коботи расте по-бързо от търсенето на традиционните индустриални роботи – според BIS Research проекти, пазарът за колаборативни роботи ще достигне около 2 милиарда долара до 2021. Така че в бъдеще е по-вероятно да видим хора и роботи, които работят заедно на фабричния етаж вместо хората да бъдат заменени изцяло.

Професии – загубени и създадени

Нито една страна не може да отрече твърдението: „Някои професии ще изчезнат, но автоматизацията и роботите е фактор за създаване на нови“. Повечето проучвания върху ефекта на роботизацията върху човешката заетост се фокусират върху ограничени географски региони или върху трудоемките индустрии, които разчитат до голяма степен на работници, които роботите лесно могат да заменят. Според такъв тип проучвания, роботите имат негативно влияние върху производствени и монтажни дейности, при които роботи неизбежно ще заменят работниците в човешкия завод при извършване на монотонни, повтарящи се и предизвикващи напрежение работни места.

Но дори и роботите да заместят определен брой работници в работната среда в дейности, те ще създадат по-нови и по-високо платени работни места в области като програмиране.

Ангажиране на политиците

„Роботофобията“ отразявана от медиите привлича вниманието и на правителствата. Увеличиха се призивите за инвестиции в образование, за да може работниците да се подготвят за новите работни места. Тези инвестиции придобиха нова валута – роботите и ролята им на глобалния пазар генерира все повече грешно впечатление, в някои страни дори започна да се коментира „данък върху дохода върху роботите“, за да генерират приходи, които ще бъдат изплатени като компенсация на хората, заменени от роботи.

Има повече смисъл правителствата да инвестират в микро-образователни и други програми за преквалификация, за да помогнат на работниците да се приспособят към променящата се технологична среда, отколкото да изкуствено защитават работните места, които могат да бъдат автоматизирани чрез „данък върху дохода“ на роботи или други мерки, които биха имали отрицателен ефект върху общата производителност и конкурентоспособност.

Повишена конкурентоспособност

Където и да са внедрени, роботите подобряват качеството, производителността и потока и позволяват на компанията да произвежда конкурентноспособни продукти за световния пазар. Лесно програмируеми, гъвкави и достъпни „коботи“ играят жизненоважна роля за демократизиране на роботизираната автоматизация, така че практически всеки бизнес навсякъде може да ги използва за повишаване на конкурентоспособността им, особено важно за МСП, където коботите могат да предлагат гъвкавост и производителност печалби, необходими за конкуренция с по-големи съперници.

Много често МСП се страхуват от голямата инвестиция, която си мислят, че коства един кобот. Но защо?

Нека кажем две думи за колаборативните роботи, или т.нар. коботи, които до голяма степен оборват насаденият страх от роботите. За разлика от индустриалните роботи, коботите не изключват напълно човешкия труд. Неведнъж сме разказвали какви са предимствата на коботите – основното е, че те работят съвместно хора, които ги програмират. Датската компания Universal Robots разполага със семейство леки колаборативни роботи, което постоянно се увеличава. Инвестицията в обучение по специфичното програмиране на коботи е значително по-лесно и бързо от това на индустриалните. То е достъпно дори безплатно и онлайн. Лесното им програмиране и малкият обем, това, че не се изискват допълнителни клетки за обезопасяване на работния процес и факта, че всеки служител може да се научи да ги управлява, прави коботите по-добрата и достъпна инвестиция от индустриалните роботи.

Връщане към човешкото

Има и други тенденции като например нарастването на глобалните потребители, които стават все по-покупкоспособни и продължават да отстояват предпочитанията си към продукти, които показват „човешко докосване“ под формата на усъвършенствани технологични знания, които роботите не могат да имат, означават, че няма място за напълно автоматизирани „безработни“ фабрики в света.

Напротив, Industry 4.0 ще играе жизненоважна роля в определени видове производствени и други процеси за много дълго време. Но тъй като тази роля винаги ще бъде ограничена и защото търсенето на продукти, произведени с човешка ръка, ще продължи да нараства, очакваме много по-ниско отрицателно въздействие върху заетостта, отколкото това, което прогнозират пророците на обречеността.

В заключение, роботите и по-специално коботите създават повече и често по-добре платени работни места, подобряват производителността и повишават конкурентоспособността – това са няколко отлични причини, с които създателите на политики могат да насърчават използването на роботи и коботи, чрез повишаване на уменията на служителите, преквалификация и други образователни инициативи и да избягват създаването на пречки относно тяхното приемане, като облагане с данъци или увеличаване на цената на роботите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !