Роботика и изкуство: артисти се учат да използват роботи

Безплатна онлайн академия на Universal Robots, която ни учи как да програмираме робот е достъпна и в България

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 август 2019 в 08:49 2521 0

Кредит Universal Robots

Какво се случва, когато изкуството и роботите се срещнат? Заради този въпрос Андреа Анер (Andrea Anner) и нейният съпруг и бизнес партньор – Тибо Бреве (Thibault Brevet), стартират колаборативната практика – ААТB (абревиатира от техните имена) през изминалата година.

Двамата се дипломират в престижния ECAL Art School, Швейцария. Тя придобива магистърска степен „Шрифтов дизайн“, а той „Визуални изкуства“. Напредъкът им в индустриалната автоматизация се развива около идеята за „Неиндустриална роботизация“.

Какво означава това? Какво ще кажете – робот да реши косата ви или да разпръсква балончета, за да забавлява децата ви, докато приготвяте вечеря? ААТB е бизнес, изграден на базата на дадени възможности, а не на търсени такива.

Анер и Бреве започват да експериметират с роботизирани индустриални системи преди три години, след като посещават конференция на компанията Universal Robots. За тях роботизираната ръка и процесът на индустриална автоматизация са нещо изумително, затова започват развитието на кинетични и интерактивни устройства, фокусирани върху взаимодействието на човек – машина. Работейки в тази посока, Анер и Бреве установяват, че по-сложните им проекти започват органично да се разрастват в пълноценни начинания по роботика. Липсата на предишен опит в роботиката им дава усещането за творческо предимство, което при други в тази област може да липсва. Например, повечето инженери в роботиката може би не биха се сетили да програмират робот, който да води йога клас, какъвто те представят на Process Festival през 2018 г. 

Остави на робота

Студиото ААТB се намира в Арл, Франция. То реализира различни проекти от собствени такива, които се представят на изложби в цяла Европа, през партньорства с различни артисти и дизайнери, които създават специални компоненти, графики. Не на последно място студиото работи с университети и училища по изкуство, където провеждат специални обучения за ползата от колаборативни роботи в изкуството.


Обученията в училищата по изкуство и дизайн са били основен фокус на ААТВ, а използването на UR10 (той е преносим и може да бъде използван от почти всеки) е „чудесна учебна платформа“, коментира Бреве. За тези класове, те се учат не от техническа гледна точка, а от концептуална. Целта е да окуражат учениците да мислят извън всякакви рамки когато стане въпрос за използватено на коботи в техните дизайнерски концепции.

Учениците не трябва да се фокусират единствено върху това какво коботите им позволяват да правят. Те трябва да помислят как роботиката се вписва в тяхното ежедневие, дори и да е нещо елементарно, като програмирането на кобот, който да им помага да пият любимита си безалкохолна напитка например.

До момента в България няма реализиран проект от съвместна работа между артист и кобот. Затова обаче всеки има безплатен достъп до Академията на Universal Robots, която цели да направи работата на човека и кобота по-лесна и приложима във всеки един аспект. Безплатната онлайн учебна програма е разработена на 7 различни езика, като за сега има 9 различни модула, от които всеки може да започне обучението си в програмирането на робот.

За Universal Robots

Universal Robots е основана през 2005 г. от главния технологичен директор на компанията, Есбен Остергаард – победителят от Engelberger Award 2018. Мечтата му е да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2018 г. Universal Robots отчита приходи от 237 млн. долара. За повече информация, моля посетете https://www.universal-robots.com/ или прочетете нашия блог на blog.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !