Руски учени създадоха робот-хлебарка

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2015 в 14:28 4097 0

В Балтийския Федерален университет "Имануел Кант" в Русия е създадена кибер-хлебарка. Външният й вид, размер и навици силно наподобяват органичния й аналог Blaberus Craniifer, който можем да срещнем и по домовете си.

Разработката е поръчана от руска организация, която се пази в тайна. Учените от Института са изразходили за 7 месеца за конструирането на робота и около два месеца, за да проучат поведението на живата хлебарка: нейната структура и особености на придвижване, навици и други.

Механизираното насекомо има 10 см на дължина и е оборудвано с светлочувствителен сензор, система от контактни и безконтактни датчици за откриване на препятствия и избягването им. Скоростта на движение е 30 см / сек, което е около три пъти по-бавно от оригинала, а времето за работа - 20 минути. Роботът може да превозва товар до 10 грама.

Работата по проекта продължава. Разработчиците възнамеряват да подобрят изобретението със система за навигация на базата на акселерометър, жироскоп и магнитометър, които да позволяват на робота да се движи по предварително определен курс.

Очаква се, кибер-хлебарката ще намери приложение в шпионажа и търсене на хора под развалини.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !