Сан Франсиско прави опити да регулира Airbnb

Всички домакини в платформата за споделяне на недвижими имоти ще трябва да се регистрират и да плащат хотелски такси

Александър Александров Последна промяна на 24 юли 2015 в 14:39 3476 0

Платформата за краткосрочно наемане на недвижими имоти Airbnb е един от двата най-популярни представители на т.нар. „споделена икономика“, заедно със стартиращата фирма за споделени превози Uber. За разлика от нея обаче до сега Airbnb като цяло се развиваше много по-безпроблемно, с малко сблъсъци с властите или традиционния хотелиерски бранш.

Това обаче е на път да се промени, след като не къде да е, а в родния град на Airbnb – Сан Франсиско – властите са решили да вземат нещата в свои ръце и да въведат регулация на споделянето на имоти.

За незапознатите – Airbnb представлява онлайн платформа, която позволява на всеки желаещ да сподели една стая или цяло жилище за ден, два или повече на съвсем непознати хора, срещу определена такса. По този начин услугата на практика конкурира традиционните хотели и предоставя възможност на всеки собственик на имот да печели от помещенията, които не използва в даден момент.

Платформата функционира в стотици градове по света, включително и в България като единици са местата, където тя е обект на регулация. Властите в Сан Франсиско обаче възнамеряват да въведат такава, задължавайки всички домакини, даващи под наем своите имоти в Airbnb да се регистрират в местния Департамент по планирането, да получат бизнес разрешително и да плащат хотелски такси.

Според San Francisco Chronicle, едва около 700 от всичките над 5000 имота, предлагани в Airbnb в града, отговарят на новите регулации, което на практика ще постави другите извън закона. Ще бъде създаден и нов отдел, чиито представители ще обикалят и ще следят за спазването на новите правила.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !