27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сан Франсиско прави опити да регулира Airbnb

Всички домакини в платформата за споделяне на недвижими имоти ще трябва да се регистрират и да плащат хотелски такси

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юли 2015 в 14:39 21920

Платформата за краткосрочно наемане на недвижими имоти Airbnb е един от двата най-популярни представители на т.нар. „споделена икономика“, заедно със стартиращата фирма за споделени превози Uber. За разлика от нея обаче до сега Airbnb като цяло се развиваше много по-безпроблемно, с малко сблъсъци с властите или традиционния хотелиерски бранш.

Това обаче е на път да се промени, след като не къде да е, а в родния град на Airbnb – Сан Франсиско – властите са решили да вземат нещата в свои ръце и да въведат регулация на споделянето на имоти.

За незапознатите – Airbnb представлява онлайн платформа, която позволява на всеки желаещ да сподели една стая или цяло жилище за ден, два или повече на съвсем непознати хора, срещу определена такса. По този начин услугата на практика конкурира традиционните хотели и предоставя възможност на всеки собственик на имот да печели от помещенията, които не използва в даден момент.

Платформата функционира в стотици градове по света, включително и в България като единици са местата, където тя е обект на регулация. Властите в Сан Франсиско обаче възнамеряват да въведат такава, задължавайки всички домакини, даващи под наем своите имоти в Airbnb да се регистрират в местния Департамент по планирането, да получат бизнес разрешително и да плащат хотелски такси.

Според San Francisco Chronicle, едва около 700 от всичките над 5000 имота, предлагани в Airbnb в града, отговарят на новите регулации, което на практика ще постави другите извън закона. Ще бъде създаден и нов отдел, чиито представители ще обикалят и ще следят за спазването на новите правила.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.