Създадоха „оригами микроскоп“ (видео)

Устройството има мощта на традиционен микроскоп, но е хиляди пъти по-евтино

Александър Александров Последна промяна на 26 ноември 2016 в 10:00 5472 0

Екип учени от Станфорд е разработил първия по рода си микроскоп, който се създава чрез сгъване на предварително разчертани листове хартия. Той се нарича Foldscope, но вече е придобил популярност като „оригами – микроскоп“.

Материалите за неговото създаване струват около 1 долар и той на практика може да бъде нарисуван с молив и след това сглобен от всеки желаещ. Способностите му обаче са сравними с тези на мощните традиционни микроскопи, които струват хиляди долари.

Друго предимство на устройството е, че е компактно и изключително удобно за носене. Побира се дори в джоба на ризата или панталона. Според своите създатели Foldscope е особено подходящ за учители, ученици, родители, които искат да вдъхновят децата си да се занимават с наука, както и за всеки, който изпитва любопитство към заобикалящия ни свят.

„Желанието ни е да направим научни инструменти, достъпни за колкото може по-широка общност по света“ - споделя Джим Сибулски, един от съоснователите на проекта. Той и партньорът му Ману Пракаш са убедени, че микроскопът ще позволи на хиляди ученици от развиващия се свят да се докоснат до науката, дори и в местните училища да няма бюджет за закупуване на скъпи микроскопи.

По всичко личи, че техните очаквания ще се оправдаят. Интересът към евтиния микроскоп е огромен, а стартираната от двамата учени кампания в сайта за споделено финансиране Kickstarter вече е набрала над 150 000 щ. долара, което е три пъти повече от първоначално поставената цел от 50 000 щ. долара. При това до края на кампанията остават 26 дни.

Повече информация за устройството и Kickstarter кампанията има тук - kickstarter.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !