Сензорна система предпазва стари хора от падане (видео)

Платформата следи поведението на възрастните и прогнозира кога то може да доведе до опасност

Александър Александров Последна промяна на 01 септември 2016 в 11:00 2177 0

Паданията могат да бъдат опасни за всеки човек, но това важи в много по-голяма степен за възрастните хора, чиито тела далеч не са толкова гъвкави като на младежите. Затова и при тях рискът от счупвания е много по-голям.

Изследователски екип от Университета в Мисури възнамерява да се справи с този проблем чрез иновативна система от сензори, която може да проследява промените в движенията на старите хора и на база на тази информация да прогнозира кога ще възникне риск от падане цели три седмици преди това да се случи.

Когато наблюдаваният възрастен промени своите движения по рисков начин, системата ще може да алармира съответните медицински лица, които ще могат да вземат мерки преди да е станало късно.

За разлика от много други сензори за движение, системата няма да изисква прикачването на компоненти към телата на възрастните лица, а ще работи със сензори, намиращи се в техните домове. Освен това няма да се налага те да променят навиците си, нито да помнят, че трябва да зареждат с ток каквито и да е устройства.

Според учените, разработващи пилотното решение, то не само може да спаси човешки животи, както и да предотврати контузии, а и да увеличи независимостта на старите хора с още няколко години, позволявайки им да се движат по-лесно и спокойно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !